Девет разказа на Марсел Пруст, за които се смята, че

...
Девет разказа на Марсел Пруст, за които се смята, че
Коментари Харесай

Пруст говори за хомосексуалността в 9 непознати разказа

Девет описа на Марсел Пруст, за които се счита, че писателят е запазил заради " дързостта им ", ще бъдат оповестени тази есен за първи път. В тях се среща тематиката за хомосексуалността, а те са написани през 90-те години на XIX век. Тогава французинът е в 20-те си години и събира свои разкази и стихотворения за сборника си " Удоволствия и дни " (Plaisirs et les jours). Въпреки това той взема решение, че няма да включи въпросните творби в него, написа " Гардиън ".

Разказите са открити през 50-те години на предишния век от откривателя на Пруст Бернар дьо Фалоа. Те ще бъдат оповестени тази есен от издателството Editions de Fallois, 97 години след гибелта на френския публицист, под заглавието " Мистериозният сътрудник " (Le Mystérieux Correspondant).

Френското издателство разяснява, че разказите са комбинация от приказки, фикция и разговори с мъртвите. Според него те демонстрират корените на шедьовъра на Пруст " По следите на изгубеното време ", излязъл в 7 тома сред 1913 и 1927 година

" Те са защитавани в загадка - писателят в никакъв случай не е приказвал за тях ", акцентира издателството. То сочи, че в творбите Пруст осъзнава своята хомосексуалност по един тъмен метод - " като проклинание ", а това е " интимният дневник, който той не би могъл да напише ".

 Ново издание на първия том на
© Издателство Колибри

Ново издание на първия том на " Последите на изгубеното време " на Пруст.

Пруст в никакъв случай не е признавал обществено своята хомосексуалност и един път даже води двубой с критик, който твърди, че писателят е гей. Редактор на изданието е Люк Фрес, книгата ще е от 176 страници и с публикуването й ще бъде маркирана 100-годишнината откогато френският публицист получава най-голямото литературно отличие във Франция - " Гонкур ", за втория том от " По следите на изгубеното време " - " Запленен от девойки в цвят ".

" От началото се поражда един въпрос: за какво Пруст не включва тези текстове в " Удоволствия и дни ", макар че в началото ги загатва като част от книгата? Без подозрение, той е считал, че тяхната смелост би обидила обществена среда, в която доминират мощни обичаи и морал ", пишеФрес.

Мнението на биографа е, че водещата тематика на разказите е " незаслужено отказаната физическа обич ". Фрес твърди, че те предвещават " Содом и Гомор " - четвъртия том от " По следите на изгубеното време ", в който писателят повдига въпроса за хомосексуалната обич.

Фрес акцентира, че в разказите Пруст разказва хомосексуалността като " проклинание ", а в тях липсват " комичните нотки ", присъстващи в магнум опуса на писателя. " В тези непубликувани до момента страници липсва съвършенството от " Последите на изгубеното време ", само че те ни демонстрират от кое място произлиза то ", споделя той.

Пруст умира през 1922 година на 51-годишна възраст от пневмония, довела до бронхит, който на собствен ред прераства в цирей на белите дробове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР