Девет плетачки на калоферска дантела демонстрираха този уикенд своите умения

...
Девет плетачки на калоферска дантела демонстрираха този уикенд своите умения
Коментари Харесай

Майсторки плетат калоферска дантела пред гости от Европа

Девет плетачки на калоферска дантела демонстрираха този уикенд своите умения да създават финото плетиво в Националния етнографски музей в София. Елена Колева, Виктория Гаджева, Антоанета Първанова, Николинка Куртанова и Таня Георгиева съхраняват и развиват тази традиция в Творческия център на калоферската дантела, към който от няколко години работи кръжок за образование на начинаещи и напреднали.

Плетачките заведоха на събитието и своите дъщерички, които също учат финото ръкоделие. В групата е и Гергана Несторова от София. Дамата е с калоферско родословие и всяка неделя пътува от столица до родния град на дедите си, с цел да се учи да плете комплицирани модели. Проявата в София е под наслов „ Кой основава и кой употребява дантелата “. Тя е взаимен план на Националния етнографски музей и група „ СедянкаТА “, в него взе участие и калоферският Творчески център. Там публиката към този момент може да види експозицията от дантели, фотоси и документи. В нея са показани произведения от Франция, Италия, Испания, Португалия, Хърватска и България, ситуирани в пет зали на първия етаж в Княжеския замък. Като независим акцент в изложбата се откроява и представянето на

българската диря в совалковата дантела

- организирането и съществуването на Калоферското дантелно учебно заведение (1910-1933 г.). Именно в него при започване на ХХ век дантелиерството се трансформира в занаят, който наследява уменията на калоферци от интервала на Възраждането за тънко плетене на гайтани. Тази година Творческият център на калоферската дантела за първи път показва творби, които са направени от младите плетачки, само че са основани по старинни модели, съхранени до момента единствено на хартия в Златния фонд на дантелата в Калофер. В изложбата са показани и архивни документи ​- свидетелства на девойки, приключили Дантеленото учебно заведение в Калофер, когато то е съществувало, архивни модели на дантели на хартия, остарели фотоси.

За да подчертаят актуалното приложение на калоферската дантела, в изложбата са показани и дамски дрехи - рокля, блуза, риза, украсени с нежни дантели - облеклата са дарени на Творческия център при неговото разкриване през лятото на 2018 година. В Националния етнографски музей гостува и ръководителят на Асоциацията „ Бродерия и дантели ” Мишел Пелоал, а също и представител на музея на дантелата в гр. Арланк, Югоизточна Франция. Десетки възрастни и деца пробваха да научат съществени правила за правене на разнообразни техники за дантела - совалкова, шита (кене), фриволите, тенерифе и филе.

Творческият център на калоферската дантела съществува неотдавна, само че кръжокът ни е с няколкогодишна история. Той стартира да работи в началото към читалището, описа председателката на НЧ „ Христо Ботев “ в Калофер Антоанета Първанова.

Кръжокът към този момент има своя зала с обособени работни места

​- по-опитните сядат по миндерите, ученичките ​- на чиновете. Събираме се всяка неделя от 10.30 до 12.30 часа, само че никой не бърза да си върви. В неделя в Калофер има доста туристи, изключително през лятото, и ние не се уморяваме, до момента в който се учим да плетем, да демонстрираме на посетителите главните техники. Това лято останахме доста задоволени от активността си, тъй като работихме пред постройката, която е на площада, и всеки ден към нас имаше групи хора, които ни следиха, те ни питаха, а ние разказвахме и показвахме всичко за калоферската дантела, описа Антоанета Първанова. На публиката <210> е доста забавно, доста ни харесват и поддържат, споделя тя. В постройката е и Златният фонд на калоферската дантела, който е в непрекъсната експозиция и продължава да се обогатява. В рамките на изложбата, която ще продължи до 20 май 2019 година, ще се проведат и голям брой демонстрации и майсторски класове за основаване на совалкова и шита дантела. Те ще бъдат провеждани както от български, по този начин и от задгранични експерти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР