Девет от десет души, страдащи отхронично бъбречно заболяване(ХБЗ) не знаят,

...
Девет от десет души, страдащи отхронично бъбречно заболяване(ХБЗ) не знаят,
Коментари Харесай

9 от 10 души не знаят, че имат хронично бъбречно заболяване

Девет от 10 души, страдащи отхронично бъбречно заболяване(ХБЗ) не знаят, че имат подобен здравословен проблем. Това съобщи председателката на Асоциацията на пациентите с бъбречни болести Христина Николова, представена от Дарик.

ХБЗпреминава безсимптомно, уточни тя и добави, че напълно първоначално може да се прояви„ лека отмалялост “, която, съгласно нея, не може да насочи човек да потърси експерт. Поради тази причина и болестта се дефинира катотиха пандемия.

Хроничното бъбречно заболяванее обвързвано с прогресивна загуба на бъбречна функционалност. То минава през шест стадия, като с напредването им доста нараства рискът отхронична бъбречна непълнота, при която са нужни диализа или бъбречна трансплантация. С придвижване на ХБЗ се увелича ирискът от гибел по сърдечносъдова причина.

В международен мащаб хората, които страдат от ХБЗ, саповече от тези, които имат диабет или онкологично заболяване. Хроничното бъбречно заболяване засяга13% от българите, сочат данните, показани от асоциациите.

Диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или инсулт, затлъстяване, фамилна обремененост и тютюнопушенеса измежду рисковите фактори за развиване на ХБЗ, сподели проф. Борис Богов. Той посочи, че експертите наблюдават намаляването на бъбречната функционалност посредством кръвно проучване насерумен креатенин. За слагането на диагнозата значим детайл е наличието или отсъствието намикроалбумин- един от първите белези, който нефролозите записваме при пациенти с ХБЗ, изясни още проф. Богов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР