Девет от 10 инфаркта са предотвратими, каза проф. Асен Гудев,

...
Девет от 10 инфаркта са предотвратими, каза проф. Асен Гудев,
Коментари Харесай

Девет от десет инфаркта са предотвратими, според лекари

Девет от 10 инфаркта са предотвратими, сподели проф. Асен Гудев, шеф на Клиниката по кардиология към болница "Царица Йоанна-ИСУЛ " по време на кръгла маса "Пътят на инсулта - от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване ". Дискусията е проведена от парламентарната комисия по опазване на здравето и Национална пациентска организация. По думите му е належащо да има оптимален надзор на рисковите фактори, като един от тях е предсърдното мъждене, което постоянно е без признаци. Ако това положение се откри в точния момент, съдовият случай може да се избегне, акцентира той.

В международен мащаб от 15 млн. пациенти, претърпели мозъчен инсулт една трета от тях имат съществени увреждания, сподели проф.Параскева Стаменова, почетен ръководител на Българското сдружение по неврология. Тя напомни, че статистиката демонстрира, че България е на едно от първите места в Европейски Съюз по смъртност от инсулт. Повишава се честотата на предсърдното мъждене като 1 от всеки пет инсулта се дължат на него, уточни проф.Стаменова.

От години се опитваме да подобрим профилактиката, само че не се получава, макар че не са нужни доста пари, сподели акад.Иван Миланов, ръководител на сдружението. Министерството на здравеопазването сътвори 4 огромни центъра за лекуване на инсулти, което е изцяло задоволително при добра организация, само че ние, невролозите не успяхме всеобщо да въведем лекуването в първите три "златни " часа с венозно инжектиране на медикамент, сподели още той.

Скринингът за предсърдно мъждене разрешава елементарно разкриване на рискови пациенти, а има и заболели с предсърдно мъждене, които не са били лекувани вярно, сподели доц.Мария Токмакова, ръководител на Дружеството на кардиолозите в България. Тя уточни, че 24 на 100 от претърпелите мозъчно-съдов случай са имали предсърдно мъждене.

От Националната пациентска организация още веднъж упорстват да има скринингови стратегии за изледвания на разнообразни обществено значими болести.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР