Девет месеца след създаването на Обществения съвет, който трябваше да

...
Девет месеца след създаването на Обществения съвет, който трябваше да
Коментари Харесай

Изтича срокът за действия срещу мръсния въздух в Пловдив - мерки няма, чакат ни санкции

Девет месеца след основаването на Обществения съвет, който трябваше да спомага за разрешаване на казуса със замърсяването на въздуха в Пловдив, не е изпълнена нито една от точките, залегнали в програмата му, оповестяват в отворено писмо от Гражданския комитет за качеството на атмосферния въздух. Той бе основан, откакто Върховния касационен съд (ВКС) със свое решение от 22.07.2021 година осъди Община Пловдив и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив в 12-месечен период „ да подхващат ефикасни дейности за запазване на околната среда, като обезпечат допустимите равнища на фини прахови частичи (ФПЧ10) в атмосферния въздух на града “. Месец преди този период да изтече, " ефикасните дейности " не са дали никакъв резултат.

" Въпреки извършените срещи и заявената доброжелателност, досега дейностите на способените длъжностни лица и служби на Община Пловдив са непоследователни, палиативни и имитационни. Възпроизвежда се познатата бюрократична процедура да се пишат стратегии и планове, да се провеждат конгреси и разисквания, без да се подхващат на практика 2 ефикасни дейности за превъзмогване на последствията от дългогодишното непозволено безучастие. На обществеността манипулативно се дава едностранчива информация за положението на атмосферния въздух, подценяваща главния аршин - броя на дните с превишение на допустимата централизация на фини прахови частици, който редовно надвишава допустимата норма " пишат от Гражданския комитет.

Община Пловдив инициира и необятно разгласи основаването на Обществен съвет, който трябваше да спомага за решаването на казуса със замърсяването на въздуха. След пропагандно оповестеното му основаване, Съветът не е направил безусловно нищо.
Въпреки демонстративната подготвеност и доброжелателност, няма значителен прогрес по доста от въпросите, за които беше реализирано документално единодушие сред Община Пловдив и представлявания от нас Граждански комитет.

В писмото се изброяват 19 ограничения, по които е имало единодушие да се работи, само че те са останали единствено на хартия.

" Освен от неизпълнението на посочените ограничения, за които Гражданският комитет и Общината се бяха договорили, обезпокоени сме от омаловажаването и пренебрегването на тематиката за озеленяването на градската среда в предварителния план за новия Общ организационен проект (ОУП) на Пловдив. Този въпрос е недооценен, макар че зелените площи в града са надалеч под нормативно допустимия най-малко, а структурата им е разпокъсана и не обезпечава добър микроклимат. Пренебрегната е нуждата от зелен пояс, който да спре фините прахови частици, образуващи се при почвообработката на прилежащите аграрни земи. Не са планувани зелени клинове, които да обезпечат приток на чист въздух. Вместо това, в нарушаване на Закона за устройство на територията, проектът планува съществуващи зелени площи да бъдат отредени за строителство.

Подобна е обстановката с транспортно-комуникационната система. Липсват предвиждания за извеждане на трафика и паркирането от центъра и образуване на структуриращ градски превоз, макар че автомобилният превоз е измежду главните фактори за замърсяването на въздуха " се споделя в писмото.

От Гражданския комитет предизвестяват, че дългогодишното институционално безхаберие, открито в решението на Върховен касационен съд, освен утежнява качеството на живота и здравето на пловдивчани, само че и напълно скоро то ще докара до тежки финансови наказания на България. " На прага на икономическа рецесия, още веднъж ние, жителите – данъкоплатци ще понесем бремето на тази безнаказаност " безапелационен е един от основателите адв. Михаил Екимджиев.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР