Девет месеца, откакто бе обявен за официален престолонаследник на трона

...
Девет месеца, откакто бе обявен за официален престолонаследник на трона
Коментари Харесай

Мохамед бин Салман – Реформаторът

Девет месеца, откогато бе разгласен за формален престолонаследник на трона на Саудитска Арабия, 32-годишният принц Мохамeд бин Салман потегли на първата си интернационална обиколка с три спирки. През Египет и Англия предходната седмица и след къса отмора, тази седмица до Съединени американски щати. Всяка една стъпка, добре премерена и преценена от човек, за който от ден на ден наблюдаващи се съгласяват, че има капацитет да преобърне района на Близкия Изток. И може би света.

Обиколката на Мохамед бин Салман (известен и именуван в резюме МБС) стартира предходната седмица в Кайро – от една страна да удостовери положителните си връзки с военачалник Абдел Фатах ал Сиси, значим геостратегически съдружник във войната, която Рияд води в Йемен против Иран. От друга страна Египет е и участник в обединението от арабски страни, които последваха Саудитска Арабия в налагането на наказания и обсада на Катар през лятото на 2017 година

Дори и повода за тези дейности да се твърди, че е резултат от интензивно мероприятие на службите в Рияд и Абу Даби, ориентирано да злепостави Доха пред правоверните съседи, спорът има голям брой измерения. Едно от които е, че след Арабската пролет от 2011 година Катар интензивно финансираше “Мюсюлманските братя ” и Мохамед Морси, които военачалник Ал Сиси, към този момент добър другар на саудитците, трябваше да смъкна с боен прелом през 2013 година В знак на крепката дружба МБС подписа с египетския президент съглашение за построяването на футуристичен мега-град на Синайския полуостров върху повърхност от 1000 квадратни километра. Общото начинание стартира с капитал от 10 милиарда $. Египетският висш съд пък, ден преди визитата на МБС, утвърди преотстъпването на Саудитска Арабия на два оспорвани от години острова в Червено море.

От Кайро саудитският престолонаследник отиде на кралска аудиенция във Англия, където го посрещнаха с митинги по улиците на Лондон и почести, и аплодисменти в Бъкингам и на “Даунинг стрийт ”. И по какъв начин не – за трите дни публична аудиенция МБС подписа предварителна поръчка за закупуването на 48 изтребителя “Юрофайтър-Тайфун ”, английско произвеждане, както се допуска с всичките им екстри, като поддръжка и прочие. И в случай че окончателната цена на договорката няма да се разгласи до завършване на окончателните й параметри, то паралелно на нея саудитският принц контракти спомагателни търговски съглашения с Лондон на обща стойност 65 милиарда лири, като част от реформаторската му стратегия за Саудитска Арабия “Визия 2030 ”.

Която към този момент действа с цялостна пара – за тези девет месеца, откогато е посочен за престолонаследник, де факто, министър-председател на саудитското кралство, поданиците му още веднъж могат да вървят на кино; на дамите беше позволено да посещават спортни събития, в това число футболни мачове, непридружавани;а от май месец ще влезе в действие и разрешението дами да могат да карат коли. Успоредно принцът организира и дълбоки стопански промени, ориентирани към обезпечаване на трудова претовареност на популацията, което е 51% под 25-годишна възраст. Изброеното вкупом напълно не е малко за тази част на света, за подобен интервал от време.

А към първата интернационална обиколка на МБС, в края на предходната седмица излезе и друга фундаментална за връзките в Близкия Изток вест: Саудитска Арабия за първи път в историята си позволи на самолетна компания да прави полети до Израел през въздушното пространство на кралството. Индийски транспортьор ще е изпълнителят – по-неутрален от това нямаше по какъв начин! Израелският министър председател Бенямин Нетаняху още веднъж грееше от екстаз пред медиите. С което необявеният триумвират Тел-Авив-Вашингтон-Рияд за надзор на събитията в Близкия Изток, в който президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп играе ролята на гарант-куриер сред другите двама изконни врагове на режима в Иран, стартира от ден на ден да прозира. Гостуването на МБС в Белия дом тази седмица ще го удостовери в допълнение.

Междувременно войната в Йемен продължава с цялостна мощ, а филантропичната злополука, която претърпява популацията, е най-тежката в света, съгласно Организация на обединените нации. По-рано този месец МБС, който е и министър на защитата на Саудитска Арабия, уволни началника си на генералния щаб поради неналичието на прогрес, при големия бюджет, който кралството е отделило и вложило в почналата през 2015 година акция против поддържаните от Иран бунтовници от племето хути.

100 милиарда $ санкции от родата

Сред силовите ходове, изиграни от МБС, с цел да укрепи въздействието си в Саудитска Арабия откакто беше посочен за престолонаследник, беше да стартира огромно следствие за корупция през ноември. Над 300 души, в това число 11 принца, близки родственици на Мохамед бин Салман, бяха доведени наложително в първокласния хотел “Риц-Карлтън ” в Рияд, арестувани и разпитвани там. Сред крупните предприемачи, паднали в мрежата, се оказа и най-големият саудитски вложител в международен мащаб принц Ауалид бив Талал. Общо 56-ма души ще отиват в пандиза, а присвоените в интерес на хазната активи от санкции възлизат на 100 милиарда $. Така се стартират промени.

За него

Иска да ръководи самичък

С войната против корупцията принцът комбинира известна идея и елиминирането на затруднение пред възкачването му на трона. МБС употребява корупционната сопа, с която може да доближи всеки. За първи път ние, саудитците, видяхме принцове да бъдат съдени за корупция. Макар и подбрани принцове. Лично имам вяра, че МБС е националист, който обича страната си и желае тя да е най-силната. Но желае да я ръководи самичък.

Джамал Кашоги, някогашен консултант на началника на разузнаването на Саудитска Арабия


Удвои изтезанията

Анти-корупционният подтик, който той (б.р. – МБС) стартира през ноември беше подсилен от Доналд Тръмп, само че подигран в западните медии, като непохватна чистка с малко легитимност в нея. Цялата спекулация е евентуално да създаде спомагателни непредвидени разкрития. Активистите за отбрана на човешките права обръщат внимание, че изтезанията в кралството са се удвоили, откогато Мохамед е бил посочен за престолонаследник. Дългоочакваното отваряне за вложители на “Арамко ” (б.р. – държавната петролна компания на Саудитска Арабия), която беше в основата на “Визия 2030 ”, към този момент се отсрочва за 2019 година

Брус Ридел, публицист и публицист, специалист по връзките САЩ-Саудитска Арабия


Срещу уахабитите

В опита си да се опълчи на уахабитската духовна институция, МБС се сложи на страната на модернистите. Способността на Саудитска Арабия да овладее разпространяването на ислямски екстремизъм и да сътвори пазарно-основана стопанска система обаче зависи значително от това дали той ще успее да ограничи въздействието на духовниците. Особено в региона на образованието.

“Файненшъл Таймс ”, публицистичен коментар във връзка визитата на МБС в Лондон
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР