Девет медии на български език ще получат увеличено финансиране от

...
Девет медии на български език ще получат увеличено финансиране от
Коментари Харесай

Девет медии на български език ще получат увеличено финансиране от сръбската страна, обяви президентът Радев

Девет медии на български език ще получат увеличено финансиране от сръбската страна - три пъти повече в съпоставяне със настоящето. Това сподели президентът Румен Радев на взаимен брифинг със сръбския си сътрудник Александър Вучич през днешния ден след срещата на двамата президенти с българското национално малцинство в Димитровград.

Радев означи, че след 30 години без издаване на български учебници от предходната година са издадени всички учебници за главно обучение и се чакат решенията на Националния съвет на националното ни малцинство да дават разновидностите и сръбската страна е подготвена незабавно да отпечата учебниците за приблизително обучение, съобщи Българска телеграфна агенция.

"По-тежкият проблем е обезлюдяването, той не зависи от еднолично решение, разяснява още Румен Радев. Той уточни, че има проект, поставят се съответните грижи, инфраструктурата продължава да се развива. Призовах локалната власт, в която вземат участие доста представители на нашето национално малцинство, да правят по-ефективна работа за привличане на вложители ", съобщи още българският президент.

"За опазването на здравето ще има още финансова поддръжка за локалните медицински пунктове, доказан е задължението на ВМА да се прави лекуване и там, и от време на време да се изпращат профилирани екипи и да се води профилактична активност тук, на място. Има голям напредък в законодателството на Сърбия във връзка с малцинствата и чакаме този резултат да се види тук на място ", съобщи Румен Радев.

Той уточни, че днешната среща е била невиждана, тъй като двамата президенти - и на Сърбия, и на България - са били на откровена и ползотворна среща с нашето национално малцинство. Радев означи, че ориста на това малцинство е извънредно значима освен за България, а и за Сърбия, и за двустранните ни връзки, и за европейската вероятност на Сърбия.

"Между мен и президента Вучич има връзки на непосредственост, конструктивност и цялостна искреност. Ние знаем проблемите, има нов дух в нашите връзки, има ангажираност на българската страна, персонален ангажимент на президента Вучич, само че би трябвало тук да има съблюдаване и на сръбските закони ", означи българският държавен глава. Според него от време на време нетърпението да се свърши нещо води до някои нелепи обстановки - като задържането на двете паметни плочи или задържането на медиците ни.

"Да си жител тук с българско съзнание значи да бъдеш предан и към законите на страната, в която живееш ", означи българският държавен глава. Той сподели, че е призовал за по-голямо единение в българското национално малцинство като общественост тук, както и в Националния съвет на българското национално малцинство, тъй като от това единение зависи доколко и сръбската, и българската страна могат да се ангажират с решаването на проблемите. Той благодари на президента Вучич и го поздрави за водачеството му и политическа отговорност да се работи дружно за реализира на цялостно историческо помиряване, за решение на проблемите на националното ни малцинство, за развиване на връзки в дух на другарство. Радев открои поднасянето на цветя на паметника на Нешков връх, както и решението за връщането на двете паметни плочи, които още в понеделник ще бъдат върнати в Босилеград.

Вучич изрично изрази мнението си, че сръбската страна по никакъв метод няма да толерира езика на омразата и дейности, които водят до прояви от подобен темперамент и отрицателна изразителност, съобщи още президентът Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР