Девет ключови обекта на Булгартрансгаз ЕАД, между които и газовият

...
Девет ключови обекта на Булгартрансгаз ЕАД, между които и газовият
Коментари Харесай

Хъб "Балкан" и още 8 обекта вече са от национално значение

Девет основни обекта на " Булгартрансгаз " ЕАД, сред които и газовият хъб " Балкан ", са оповестени от Министерския съвет през днешния ден за обекти от национално значение съгласно Закона за устройство на територията и за национални обекти съгласно Закона за държавната благосъстоятелност.

Освен хъба в решението са включени уголемение на газопреносната мрежа в сектора от българско-турската граница до компресорна станция " Странджа ", уголемение на газопреносната инфраструктура редом на северния магистрален газопровод до българско-сръбската граница, метафоричен газопровод до Панагюрище и Пирдоп, метафоричен газопровод за Свищов, метафоричен газопровод до Разлог и Банско, рационализация на компресорните станции " Лозенец ", " Петрич " и " Ихтиман " посредством консолидиране на четири газотурбокомпресорни елемента, замяна на северен (магистрален) газопоровод в сектора Беглеж – Дерманци – Батулци – Калугерово и замяна на северния (магистрален) газопровод в сектора от Вълчи дол до Преселка.

С построяването на газовия хъб " Балкан " ще се сътвори нужната газопреносна инфраструктура, която да свърже пазарите на природен газ в района с тези в Централна и Западна Европа, както и на страните от Енергийната общественост – Сърбия, Република Македония, Босна и Херцеговина. По този метод планът ще способства за постигането на главните цели на европейската енергийна политика. Проектът е включен в десетгодишния проект за развиване на мрежите на ENTSOG, се споделя в известие на държавната пресслужба.

Разширението на газопреносната инфраструктура на " Булгартрансгаз " ЕАД в сектора от българско-турската граница до българско-сръбската граница ще се реализира сигурност на доставките на природен газ както за нашата страна, по този начин и за прилежащите балкански страни и района, разкриване на спомагателни висококвалифицирани работни места, затвърждаване на ролята на България като директна страна в района и Европейски Съюз.

Проектите за създаване на преносни газопроводи до Панагюрище и Пирдоп, до Свищов, както и до Банско и Разлог се финансират по линия на Международния фонд " Козлодуй ", управляван от Европейската банка за възобновяване и развиване.

Проектът за рационализация на трите компресорни станции " Лозенец ", " Петрич " и " Ихтиман " е част от дейностите, които се финансират по линия на Механизма за свързване на Европа. Модернизацията на компресорните станции планува консолидиране на 4 нискоемисионни турбинни газокомпресорни елемента, като в компресорна станция " Лозенец " ще бъдат интегрирани два елемента. С реализацията на плана компресорните станции ще дават отговор на най-високите европейски екологични условия.

С рехабилитацията на сектори от северния полупръстен Беглеж – Дерманци - Батулци – Калугерово и Вълчи дол - Преселка ще бъде обезпечена надеждността на оборудванията и ще бъде обезпечен плановият потенциал за транспорт на природен газ.

Изпълнението на всички обекти е включено в десетгодишния проект за развиване на мрежите на " Булгартрансгаз " ЕАД за интервала 2017-2026 година, утвърден от Комисията за енергийно и водно контролиране на 1 август 2017 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР