Девет ключови обекта на Булгартрансгаз“ ЕАД бяха обявени от Министерския

...
Девет ключови обекта на Булгартрансгаз“ ЕАД бяха обявени от Министерския
Коментари Харесай

9 ключови обекта на Булгартрансгаз“ ЕАД със статут от нациолнално значение

Девет основни обекта на „ Булгартрансгаз “ ЕАД бяха оповестени от Министерския съвет за обекти от национално значение съгласно Закона за устройство на територията и за национални обекти съгласно Закона за държавната благосъстоятелност.

Обектите за уголемение, рационализация и рехабилитация на газопреносната мрежа, които получават този статут, са: газов хъб „ Балкан “, уголемение на газопреносната мрежа в сектора от българо-турската граница до компресорна станция „ Странджа “, уголемение на газопреносната инфраструктура редом на северния магистрален газопровод до българо-сръбската граница, метафоричен газопровод до Панагюрище и Пирдоп, метафоричен газопровод за Свищов, метафоричен газопровод до Разлог и Банско, рационализация на компресорните станции „ Лозенец “, „ Петрич “ и „ Ихтиман “ посредством консолидиране на четири газотурбокомпресорни елемента, замяна на северен (магистрален) газопоровод в сектора Беглеж – Дерманци –Батулци – Калугерово и замяна на северния (магистрален) газопровод в сектора от Вълчи дол до Преселка.

С реализацията на плана за газов хъб „ Балкан “ ще бъде построена нужната газопреносна инфраструктура, която да свърже пазарите на природен газ в района с тези в Централна и Западна Европа, както и на страните от Енергийната общественост – Сърбия, Република Македония, Босна и Херцеговина. По този метод планът ще способства за постигането на главните цели на европейската енергийна политика. Проектът е включен в десетгодишния проект за развиване на мрежите на ENTSOG.

С реализацията на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура на “Булгартрансгаз ” ЕАД в сектора от българо-турската граница до българо-сръбската граница ще се реализира сигурност на доставките на природен газ както за нашата страна, по този начин и за прилежащите балкански страни и района, разкриване на спомагателни висококвалифицирани работни места, затвърждаване на ролята на България като директна страна в района и Европейски Съюз.

Проектите за създаване на преносни газопроводи до Панагюрище и Пирдоп, до Свищов, както и до Банско и Разлог се финансират по линия на Международния фонд „ Козлодуй “, управляван от Европейската банка за възобновяване и развиване.

Проектът за рационализация на трите компресорни станции „ Лозенец ”, „ Петрич ” и „ Ихтиман ” е част от дейностите, които се финансират по линия на Механизма за свързване на Европа. Модернизацията на компресорните станции планува консолидиране на 4 нискоемисионни турбинни газокомпресорни елемента, като в компресорна станция „ Лозенец ” ще бъдат интегрирани два елемента. С реализацията на плана компресорните станции ще дават отговор на най-високите европейски екологични условия.

С рехабилитацията на сектори от северния полупръстен Беглеж –Дерманци - Батулци –Калугерово и Вълчи дол - Преселка ще бъде обезпечена надеждността на оборудванията и ще бъде обезпечен плановият потенциал за транспорт на природен газ.

Изпълнението на всички обекти е включено в десетгодишния проект за развиване на мрежите на „ Булгартрансгаз ” ЕАД за интервала 2017-2026 година, утвърден от Комисията за енергийно и водно контролиране на 1 август 2017 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР