Девет хиляди лева обезщетение за морални щети присъди наскоро Административният

...
Девет хиляди лева обезщетение за морални щети присъди наскоро Административният
Коментари Харесай

Десислава Желязкова: Иван Тотев се чувства недосегаем

Девет хиляди лв. обезщетение за морални вреди присъди неотдавна Административният съд на някогашния кмет на регион „ Западен ” Десислава Желязкова. Парите би трябвало да бъдат изплатени на Желязкова от община Пловдив. Това е второ дело, което някогашната кметица печели против градската администрация. По нейна тъжба съдът анулира като нелегално освобождението от управителната служба. Тези дни Административен съд постанови, че Общината би трябвало да компенсира Десислава Желязкова със сумата от 9000 лв. за претърпените от нея неприятности по отношение на уволнението, за което не беше посочен претекст. Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд.

Десислава Желязкова е коренячка пловдивчанка. Родена е на 26 април 1975 година Завършила е магистратура по български език и литература и съветски език и литература в ПУ „ Паисий Хилендарски ”. В момента учи за втора магистратура по приложна логика на психиката. Работила е като преподавател в с. Куртово Конаре, СОУ „ Св. св. Кирил и Методий ”, в Професионална гимназия по битова техника и като и.д. шеф на ОУ „ Елин Пелин ”.

През ноември 2011 година, след локалните избори, е назначена за кмет на регион „ Западен ”. Освободена е от поста без никакви пояснения на 1 август 2013 година Оттогава преподава български език в Професионална гимназия по битова техника.

Семейна е, не членува в партия.

- Г-жо Желязкова, за какво решихте да обжалвате решението за освобождението ви от кметския пост? Досега доста районни кметове бяха сменяни, само че никой не се е обръщал към съда.

-В деня, в който Общинският съвет ме освободи по гледище на кмета Иван Тотев, започнах да си диря правата по правосъден път, тъй като нямаше никакъв претекст за решението. Бях потресена - махат те, без да ти кажат за какво. Затова, че общинското управление ми желае оставката, чух от медиите, когато бях на отмора отвън града. За мен беше потрес и огромно оскърбление. Обадих се на господин Тотев и го попитах дали е правилно. Той ми сподели напълно отговорно и съществено, че няма такова нещо и че това са измислици на публицисти. В момента, в който се прибрах в Пловдив, се оказа, че освобождението ми е реалност. Реших, че защото живеем в демократична страна, имам правото да знам за какво би трябвало да напусна по този непонятен метод кметството, където съм работила добросъвестно и от все сърце, и подадох тъжба в съда. В закона категорично е записано, че при освобождение на чиновник би трябвало да бъдат посочени претекстове. Такива нямаше и по тази причина съдът удостовери, че уволнението ми е незаконосъобразно.

- Неудобна ли станахте?

-Имах подозренията, че

@ins_sub: не се регистрирам в модела на това ръководство.

Вероятно повода е, че доста пъти съм отказвала да прекрача прага на морала и постоянно не съм се съгласявала да поддържам безпринципно държанието и желанията на партийни членове. Аз съм отишла да работя в кметството, с цел да оказвам помощ на хората от региона, а не да оправям живота на някого си от доближения партиен кръг. Така са ме възпитали, за тези правила ме поддържаше от първия до последния момент и фамилията ми.

- Кога напуснахте ГЕРБ?

-Веднага се самоизключих от партията, откакто ме махнаха от кметската служба. На сесията, преди да гласоподават отстраняването ми, попитах Общинския съвет в какво съм се провинила. Всички от групата на ГЕРБ мълчаха. Две минути седях в цялостна тишина в залата, два пъти попитах съветниците, само че никой не пророни и дума, след което гласоподаваха предлагането на Иван Тотев за моето освобождение. Да не забравяме, че той е и градски водач на ГЕРБ.

- От 2013-а минаха пет години. Не се ли уморихте да водите тази правосъдна борба?

-Делата са гледани в няколко инстанции. Първото дело, което водех за незаконосъобразността на заповедта, завоювах в софийския Административен съд, макар че пловдивските магистрати бяха се произнесли в интерес на Община Пловдив. След това започнах второ дело

@ins_sub: за неимуществените вреди, които ми бяха нанесени

с това безпричинно и нестимулирано освобождение от длъжността.
Административен съд - Пловдив ми присъди обезщетение за претърпените обиди и унижения в размер на 9000 лв., като това решение предстои на обжалване. Не повеждам тази борба за пари, а с цел да потвърдя, че не можеш без никакви учредения да унижаваш нечие достолепие и да го уволняваш без законно право.

- Вие подадохте сигнал в прокуратурата за злоупотреби при строителството на зоопарка. Защо? Реванш ли беше, или вярвате, че там има нарушавания?

- Продължавам да обичам региона, в който си пребивавам. Документацията за тази зоологическа градина нямаше да мине през мен, до момента в който бях кмет на „ Западен ”. Нямаше да оказа помощ на кмета да изсече толкоз огромни и хубави дървета на Гребния канал, нито щях да се съглася да се правят незаконосъобразни дейности.

@ins_sub: На зоологическата градина не е мястото в този парк.

В покрайнините на Пловдив можеше да бъде открит различен общински терен, който при всички положения щеше да дава отговор на всички условия за гледане на животни. Около Гребния канал е доста влажно и подобен климат не е подобаващ за зоопарк, освен това ситуиран върху няколко пъти по-голяма повърхност.

- Вярвате ли, че ще се потвърди виновност и отговорните ще бъдат осъдени?

-Не мога да предвиждам, само че виждам, че локалната власт в Пловдив се усеща доста умерено. Имам чувството, че в София изключително не обръщат внимание на това какви сигнали се подават против администрацията и кмета. Доколкото знам, казусът със зоологическата градина не е завършен и в столичната прокуратура сега се приготвя обвинителен акт против тримата разследвани пловдивски управници.

- Ремонтът на централния площад не ви ли припомня за историята със зоопарка?

-Няма да се учудя, в случай че същото ще се случи и с пл. „ Централен ”. За площада беше извършен архитектурен конкурс, след който платихме 100 000 лв. за плана на португалска компания. Къде е този план, откакто поръчката се извършва на инженеринг? Това се трансформира в наклонност - парите за обектите се усилват, разходват се милиони левове, без да има бистрота, проектира се в придвижване, а в това време от Община Пловдив се пускат розови облачета по какъв начин всичко е прелестно. Имам възприятието, че съм като Алиса в страната на чудесата, единствено че

@ins_sub: в близост има фалш, двуличие, лицемерие

и тонът за това се задава от кмета. Виждаме доста образци, че непрекъснато ни лъжат и се чудя на пловдивчани докога ще търпят. Той ни коства прекалено много -милиони са изхарчени и не е ясно по какъв начин.

- Около Понеделник пазара, където се намира и вашата гимназия, е изработен огромен ремонт. Ул. „ Света гора ” е отворена към Тунела. Безопасно ли се усещат учениците?

-В Община Пловдив и до Общинския съвет беше изпратена подписка от работещите и живеещите към Понеделник пазара против отваряне на тази дребна уличка. Минаха няколко месеца, ремонтът завърши, по улицата хвърчат коли не с 30, а с 40-50 км в час, само че подписката даже не е четена. Получихме писма, в които се изяснява, че щели да следят трафика. Това е неуважение на мнението на жителите. При нас настъпи пъкъл, паркоместа няма, а откакто отворят подлеза на ул. „ Гладстон ”, ще стане още по-зле. Никой от Община Пловдив не пристигна да изясни какъв е планът. Само бяха окачили една записка на прашен дирек, че се стартира ремонт. Ето по този начин се ръководи - с бележки.

- Какво е нужно за едно положително ръководство?

-Да работиш за хората, а не за себе си, съпартийците и роднините. Нека кметът вземе образец от водача си, който маха всеки, към който зародят подозрения, че не се оправя или прави нещо неправилно. Трябва да решаваш проблемите на жителите - да имат къде да паркират, улиците и тротоарите да са оправени, пред домовете да има зеленина. Всеки човек желае да види къде отиват парите му, които внася в бюджета, което не се случи в продължение на два следващи мандата. Въпреки това Иван Тотев се усеща безусловно недостижим. За седемте години, откогато е кмет, не съм виждала да излезе пред пловдивчани и да каже: „ Сгрешил съм ”. Изживява се като божествено творение.

- Как си обяснявате, че кметът се употребява с огромна поддръжка в пловдивската конструкция на ГЕРБ?

-Всеки, който е правилен на кмета, е получил по нещо - я за себе си, я за родата. Затова са му правилни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР