Девет години Цветан Василев, основният подсъдим за източването на милиарди

...
Девет години Цветан Василев, основният подсъдим за източването на милиарди
Коментари Харесай

Грандиозен скандал: Рашков и Демерджиев издали лична карта и паспорт на беглеца Цветан Василев!?

Девет години Цветан Василев, главният обвиняем за източването на милиарди от финансовата пирамида Корпоративна комерсиална банка (КТБ), се укрива от българското правораздаване в сръбската столица Белград. Делото за отклоняването на повече от 5 милиарда от трезора през фирми-бушони от тогавашната империя на Василев все по този начин се точи в Софийски градски съд, откакто спецправосъдието бе ликвидирано по избор и на такива като подсъдимия фараон, предава ПИК. В края на предходната седмица се разбра, че прокуратурата е поискала още веднъж издирването на Василев с „ червен бюлетин “ от Интерпол, до момента в който се готви възобновяване на молбата до Сърбия за насилственото му довеждане у нас.
От Белград Цветан Василев девет години води пуническа война против българските управляващи. Наема американски лобисти, на които заплаща с източените пари от кредиторите на КТБ, а евентуално и с съветски пари – към този момент се разбра, че пребиваването му в Сърбия би било невероятно без солидните връзки с съветските разследващи служби и олигарси, близки до Кремъл като глобения от Съединени американски щати и Европейски Съюз Константин Малофеев.
И до момента в който Цветан Василев се води обвиняем и търсен за „ кражбата на века “, каквото безспорно е делото за умишленото източване и фалит на КТБ, същият е съумял да си възобнови документите за идентичност. Това е станало в границите на последните две години в мандатите на двама служебни министри на вътрешните работи – Бойко Рашков и Иван Демерджиев. Скандалното в тази ситуация е, че точно органите на Министерство на вътрешните работи би трябвало да създадат нужното, с цел да открият и заловят беглеца от правораздаването, с цел да бъде изправен на подсъдимата пейка, а се получава тъкмо противоположното дирекция „ Български документи за идентичност “ на Министерство на вътрешните работи е издала нова персонална карта и е удължила с една година валидността на задграничния паспорт на подсъдимия фараон.
Възниква въпросът – редно ли е Министерство на вътрешните работи да позволява удължение действието на документи за идентичност на лица, които се търсят от правораздаването? Това ли е върховенството на правото, за което Рашков и Демерджиев толкоз доста приказват? Ръководените от тях ведомства (вероятно и с тяхно знание) са решили да се подиграят на Темида като обезпечат паспорт и персонална карта на Василев. Дали пък това не е направено, тъй като Василев се е надявал с платените стотици хиляди, а евентуално и милиони за лобисти, провокации, поръчкови акции, писма, митинги, публицисти – у нас и по света, проблемите му с българската прокуратура да се разрешат. Трудно е да се одобри, че Василев може да е получил документите си за идентичност през консулската работа в Белград или посредством упълномощено от него лице, защото е известно, при издаването на паспорт и персонална карта се снемат биометрични данни и се вършат настоящи фотографии.
Тогава? Има ли осъществено закононарушение от длъжностни лица в дирекция „ Български документи за идентичност “ на Министерство на вътрешните работи или на надалеч по-високо равнище във вътрешното ведомство? Добре би било Софийска градска прокуратура да изиска информация за дейностите на Министерство на вътрешните работи и най-много да откри кой е бил осведомен със случая и може ли със заповед на министъра да се е стигнало до издаването на тези нови документи.
На 19 август 2021 година Цветан Василев получава новата си персонална карта с № 6509985**. Това става единствено три месеца, откакто отпред на Министерство на вътрешните работи е подложен като длъжностен министър скандалният другар на Васил Божков — Бойко Рашков. На 14 октомври 2022 година, когато към този момент длъжностен Министерство на вътрешните работи министър е Иван Демерджиев, Василев получава и удължение на валидността на чуждестранен паспорт с №38888596***.
И тъй като Рашков и Демерджиев са еднолични назначения на президента Румен Радев, надлежно и негова е отговорността, че за ВИП-подсъдими като източилия милиарди Цветан Василев наподобява има и ВИП-обслужване от Министерство на вътрешните работи. А по отношение на правораздаването и върховенството на правото, те от ден на ден се трансформират в едни изпразнени от наличие политически клишета.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР