Девет години след фалита на КТБ Сметната палата най-сетне публикува

...
Девет години след фалита на КТБ Сметната палата най-сетне публикува
Коментари Харесай

Липсват кредитните досиета на КТБ: Сметната палата

Девет години след банкрута на КТБ Сметната палата най-накрая разгласява публично отчета от предоставения при започване на 2022 година одит по тематиката, който се забави няколко месеца. Въпреки че става дума за първия огромен отчет, който се оповестява от новоизбрания ръководител на палатата Димитър Главчев, за него не бе оповестено даже прессъобщение.

Одитът визира активността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) - институцията, контролираща синдиците на КТБ за дейностите и бездействията им по осребряването на активите на източената банка в интервала 2016 – 2020 година

Едно от най-скандалните разкрития на инспекторите е, че в тестваните описи на имуществото на КТБ, направени през април 2015 година (веднага след оповестения от съда банкрут на банката), липсват кредитните досиета. А те са главните документи, въз основа на които банкрутиралата банка най-малко на доктрина може да си върне част от имуществото.

 Описите са в кашони

По-конкретно палатата е открила неналичието на разказани недвижими парцели, описи на наличните скъпи книги в пространствата на КТБ. Фондът е дал отговор на палатата, че част от скъпите книги са били конфискувани от прокуратурата преди запечатването на банката. Копия на протоколите, с които са конфискувани скъпите книги, обаче не са приложени към описите по Закона за банковата неплатежоспособност. " В протоколите и описите липсва информация дали органите на прокуратурата са иззели всички скъпи книги, благосъстоятелност на банката, и вероятно къде (в пространства на банката или във притежание на трети лица) се намират скъпите книги, които не са конфискувани ", разясняват инспекторите.

Открита е и липса на " разказани контракти и вземанията на банката, включително липсват данни и информация за кредитните досиета, налични в банката към датите на правенето на описите по член 50 от ЗБН, както и за самите контракти за банков заем, наличната документи по предоставените заеми, предоставените обезпечения по заемите и други ". Одиторите прецизират, че в обособени случаи е прилагана информация за броя папки с кредитни досиета, само че без информация за заемите (кредитополучател, дата, размер и т.н.) и за съдържащите се документи в кредитните досиета.

По отношение на физическото предпазване на описите е установено, че същите се съхраняват в помещение на ФГВБ със специфичен достъп, на хартиени носители в кашони и хартиени папки, без да са етикетирани и номерирани или да имат общ списък, който да разрешава тяхната цялост и проследимост.

По информация на ФГВБ главната причина за неналичието на разказани кредитни досиета, скъпи книги и други контракти и документи на КТБ се дължи на това, че цялата процедура по запечатване, разпечатване, разказване на имуществото, която включва забележителен размер от работа, е осъществявана в къс интервал. Според фонда " следва също по този начин да се преценява фактът, че договорите за заем, за депозит, както и всички други нормални банкови действия се съхраняват най-вече на електронен притежател, което съгласно фонда подсигурява тяхното правилно предпазване ".
Шефът на фонда не е в спор на ползи

Докладът стартира с проблемите към непрозрачния избор на управление на фонда и съществуването на законов пропуск, който прави шефовете на фонда неподвластни на законодателството за спор на ползи.

Сметната палата разкрива, че синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова са плащали регулярно заплащане за правно обслужване на адв. Веселин Матев, до момента в който татко му Матей Матев е ръководител на ФГВБ, от който се чака да управлява въпросните синдици. Самият Матев – старши работеше по контракт за синдиците на КТБ, преди да стане техен инспектор през март 2019 година

На 1 януари 2019 година синдиците са сключили контракт за правно обслужване със сина му Веселин, излиза наяве от одита. По неофициална информация на Mediapool в началото ежемесечното заплащане е било относително ниско – 2500 лева, само че след това е увеличено на 6000 лева с Данък добавена стойност, а към края на 2021 година е препоръчано то да се вдигне на 12 000 лева с Данък добавена стойност. Този разход е бил част от бюджета на синдиците за разноски по несъстоятелността на КТБ, които ежемесечно са одобрявани от управата на ФГВБ.

През 2021 година фондът е одобрил анекс за увеличение на възнаграждението на Матев-младши, а през юни 2020 година са гласувани спомагателни 60 000 лева с Данък добавена стойност за адв. Матев за реализирани резултати по делото, по което КТБ си върна 125 млн. евро в масата на несъстоятелността от покупката на БТК. В тези два случая Матев – старши си е правил отказ при гласуването в управата на ФГВБ, тъй като са свързани с възнаграждението на сина му.

Без да се тормози от разкритията, дни преди парламентарните избори на 2 април тази година държавното управление на Гълъб Донев преназначи Матей Матев за нов 4-годишен мандат, отпред на фонда. Той е брачен партньор на представителя на Централната изборна комисия Росица Матева.

Към днешна дата няма информация дали Веселин Матев продължава да работи на контракт с следените от татко му синдици.

Отговорните държавни институции, запитани от Mediapool, са на мнение, че казусът няма отношение към законодателството за спора на ползи, тъй като той не попада нито в пълномощията на КПКОНПИ, нито в тези на Главния инспекторат на Министерския съвет. Затова Сметната палата предлага смяна в закона, с която управлението на ФГВБ да влезе в рестриктивните мерки на закона за спор на ползи.

Мандатът на зам.-председателя на ФГВБ Нели Кордовска, която като началник на банковия контрол в Българска народна банка изтегли на каса в последния вероятен миг влога си от КТБ вечерта преди затварянето на банката през 2014 година, е изминал още на 4 февруари 2019 година и от този момент няма решение за преизбирането ѝ, открива още Сметната палата.

Одиторите установяват, че законът не планува особена процедура за номиниране на ръководителя и зам.-председателя на ФГВБ, само че международните стандарти изискват членовете на сходни фондове да са честни, самостоятелни и да не са свързани с евентуални действителни или въприети спорове на ползи.

 Странности при назначенията на синдиците

Сметната палата подлага на критика съществено и процедурата по желание на синдици през 2015 година " За синдик, с пълномощия по ръководство на маса на несъстоятелността в размер на над 1 милиарда лв. е назначено лице, което не има предишен опит в процеса по неплатежоспособност (вкл. банкова и/или търговска), както и професионален опит в банка ", написа още палатата. Освен това лицата, които са назначени за синдици на КТБ през м. ноември 2015 година, са добавени едвам месец по-рано в листата на Българска народна банка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици на банка.

Налице е доста закъснение на оценката на движимостите и имуществените права на банката и правене на ликвидационния баланс по отношение на в началото избрания период - 13.11.2015 година (с съвсем 9 месеца, след четирикратно удължение с решения на управителния съвет на фонда по искане на синдиците), показва още палатата.

Одиторите имат съществени рецензии и във връзка с прозрачността в работата на Фонда за гарантирането на влоговете. Информацията в оповестените на уеб страницата на
фонда доклади на синдика включва лист с осъществени дейности през съответния интервал, само че липсва основна информация като: месечният ликвидационен баланс, предявените искове по запазване имуществото на банката и резултатите от тях, своевременното осъществяване на утвърдената Програма за осребряване, достигнатият % на възобновяване (recovery rate), разноските по несъстоятелността и така нататък Публикувани са номера, дати и наименования на актове (заповеди) на ръководителя на управителния съвет и на управителния съвет на ФГВБ, само че липсва информация всъщност за указаните с тях дейности, акцентира палатата.

 Върнати са 20% от близо 7 милиарда лева

Одиторите са изследвали и каква част от източените пари от КТБ действително са възобновени на кредиторите за близо 9 години след затварянето на банката.

Прогнозираният % на възобновяване (recovery rate) е почти 20% (19.98%) при съотношението сред цената на активите на КТБ след инвентаризация и оценка (по първичен ликвидационен баланс към 22.04.2015 г.) - 1.377 милиарда лева, по отношение на първичната им стойност към 30.06.2014 година – 6.89 милиарда лева

Стойността на получените средства от осребряването на активи от масата на несъстоятелността на КТБ за интервала 22.04.2015 година – 30.06.2022 година е 1.4 милиарда лева, която съпоставена с първичната стойност на активите (6.89 милиарда лева.), доближава 20.5% на възобновяване.

" Посоченият % включва групи активи, осребряването на които не е показателно за положените старания от синдиците и от фонда, и респ. за постигнатите резултати в производството по неплатежоспособност, например парични средства и парични салда при централни банки и финансовите активи на КТБ. Процентът на възобновяване, изключващ цитираните активи, доближава 15.3% (915 млн. лева към 5.97 милиарда лева.) ", написа още палатата.

След банкрута на КТБ Фондът за гарантиране на влоговете заплати 3.7 милиарда лева свои средства, с цел да върне предпазените влогове на жителите до размер от 196 000 лева От тази сума фондът си е възстановил 25%, т.е. три четвърти от средствата не са върнати.

Към 31 декември 2021 година разноските по несъстоятелността на КТБ са 99 млн. лева, показва още Сметната палата.

Крайната констатация на инспекторите е, че " през одитирания интервал не е сбъднат задоволително ефикасен надзор по отношение на упражняването пълномощията на синдици на банка в неплатежоспособност ". Въпреки тежките в действителност констатации в одитната институция е излязла единствено с няколко рекомендации от одита – най-много за усилване на потенциала на ФГВБ да реализира функционалностите си при банкрут на банка.

Като позитивен е регистриран фактът, че към днешна дата фондът е достигнал целевото равнище от 1% на наличните средства по отношение на размера на обезпечените влогове у нас.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР