Девет етапа, 1504 километра и един колоездач над всички останали

...
Девет етапа, 1504 километра и един колоездач над всички останали
Коментари Харесай

Роглич и всички останали: какво показа първата седмица в Джирото

Девет стадия, 1504 километра и един колоездач над всички останали " - по този начин някои от огромните експерти в колоезденето описаха първата седмица в Обиколката на Италия. Дотук Джирото през 2019 година е белязано от мощното показване на Примож Роглич, който е и измежду главните любимци за крайната победа.

Словенецът взе две етапни победи и въпреки да не води в генералното класиране, има преднина от близо две минути пред най-опасния си съперник Винченцо Нибали. От години в Джирото нямаше толкоз доминантно показване на един колоездач през цялото време, което повдигна и доста въпроси. Мнозина обаче побързаха да припомнят характера на италианската конкуренция.

През 2016 година Винченцо Нибали завоюва Джирото, откакто изоставаше с пет минути при започване на последната седмица. Преди 12 месеца сходен героизъм направи и Крис Фрум, наваксал над четири минути единствено за един стадий.

До последния стадий във Верона остават тъкмо 2074 км и 12 стадия, в които може да се случи всичко, както предизвести и Акулата от Месина Нибали. В колоната няма колоездач, който да знае по-добре от него по какъв начин се печели огромна обиколка.

Кои бяха акцентите от първата седмица в Джирото?



Първите девет стадия: неприятно време, (от)падания и драма

Според доста експерти профилът на обиколката през тази година беше съвършен да се влезе гладко в конкуренцията, поради огромния брой спринтьорски стадии в първите 10 дни. Очакванията за умерено прекосяване на групата през въпросните стадии обаче не се сбъднаха, откакто 13 колоездачи към този момент не са част от Джирото. Така от стартирали 176, втората седмица ще стартират 163-ма.

Лошото време и дъждовете, които съпътстваха колоната, доведоха до доста рухвания, като най-голямата жертва след тях беше Том Дюмулен. Шампионът от 2017 година падна в четвъртия стадий, а ден по-късно слезе от велосипеда поради травма в коляното.

В рухвания бяха въвлечени още водачът Роглич, Саймън Йейтс и Микел Ланда, само че никой от тях не пострада. Един от любимците за цикламеното трико измежду спринтьорите Фернандо Гавирия също прекрати присъединяване поради травма.

 Първата седмица беше белязана от доста неприятно време.
© RCS Sport

Първата седмица беше белязана от доста неприятно време.

Драмата в първата седмица беше допълнена и от декласиране в третия стадий на Елиа Вивиани, когато успеха на италианеца му беше отнета за засичане на противник. Лошото време в Италия по време на Джирото докара и до едно обезвреждане на край на стадий, както и митинги от някои състезатели за прекомерно рискови прави, през които се минава.

Непобедим ли е Роглич

С две етапни победи и огромна разлика пред останалите си съперници в генералното класиране Примож Роглич наподобява като любимец №1. Словенецът завоюва първия стадий в Болоня и незабавно се заприказва дали може да стане първият колоездач от 1990 година насам, притежател розовата фланелка от началото до края на Джирото. Вместо това Роглич и отборът му " Йъмбо Висма " подходиха тактически и след шестия стадий предадоха непринудено трикото на Валерио Конти (ОАЕ), с цел да пестят сили за по-тежките тествания.

 Примож Роглич се намира в отлична форма.
© RCS Sport

Примож Роглич се намира в отлична форма.

В деветия стадий Роглич нанесе нов удар на всички свои противници с нова победа в бягането по часовник от Ричоне до Сан Марино. За сметка на това неприятен ден и проблеми имаха Саймън Йейтс, Мигел Анхел Лопес и Микел Ланда, което ги изпрати в доста неприятна позиция. Британецът е на 3.46 минути зад Роглич, а Лопес на още по-голямо закъснение – 4.29, до момента в който Ланда е на близо пет минути.

" Чувствам се добре, хубаво е да печелиш стадии и време против останалите. Обиколката обаче ще се реши в планините, изключително в третата седмица ", сподели Роглич след втората си етапна победа.

Единственият, който е покрай словенеца е Винченцо Нибали. За мнозина двукратният първенец (2013 и 2016) е в най-хубавата си форма от години насам, а също така постоянно е рисков във втората половина от конкуренцията.

" Рано е да се приказва дали Джирото ще бъде двубой сред мен и Роглич. Аз се усещам добре, не изгубих доста време, само че не подценявайте останалите. Виждали сме огромни обрати в Джирото ", разгласи Нибали.

Проблем пред Роглич може да се окаже точно тежкия профил на Джирото във втората и третата седмица, както и неналичието на опит в тима му. Словенецът има зад тила си единствено три огромни обиколки и за пръв път е в ролята на водач. Той към този момент загуби най-силния си асистент за планинските стадии Лоранс Де Плюс, който слезе от велосипеда. Останалите трима катерачи в " Йъмбо Висма " имат сумарно между тях едвам шест огромни обиколки и в никакъв случай не са били в сходна роля.

 Роглич и всички останали: какво сподели първата седмица в Джирото
© RCS Sport

" Джирото ще бъде доста забавно, тъй като е Джирото. То постоянно е такова. Йейтс загуби доста време и единственият му късмет е да опитва с дълга офанзива, сходно на Крис Фрум преди година. Останалите също не са за подценяване, тъй като има няколко доста мощни тима. Ако някой си мисли, че Джирото е решено, то значи в никакъв случай не е гледал това съревнование ", сподели специалистът на " Евроспорт " сър Брадли Уигинс.

Какво следва във втората седмица

Втората седмица стартира с два спринтьорски стадия, които ще дадат в допълнение време за възобновяване на кандидатите за генерално класиране. Етапите във вторник и сряда нямат нито едно нанагорнище, като в същото време са последните шансове за спринтьорите за триумф в Джирото.

В четвъртък следва стадий, който ще бъде като загрявка за любимците. Той включва единствено 158 км сред Кунео и Пинероло с тежко нанагорнище от първа категория (Монтосо 9 км с 9.3% междинен наклон) на 30 км от финала.

Първият същински тест е в петък със 196-километров стадий от Пинероло до Чересоле Реале. Той включва три височини и приключва на нанагорнище от първа категория, дълго над 20 км. Етапът има и 4500 метра денивелация.

Следва 14-и стадий, който е с пет изкачвания (Верайес, Верон, Трук д`Арб, Коле Сан Карло и Курмайор), събрани в единствено 131 км. Етапът е с 4000 метра денивелация и получава пет звезди за компликация от уредниците. Последният стадий във втората седмица е копие на еднодневната класика Обиколка на Ломбардия с няколко тежки изкачвания и край след втурване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР