Девет души са били убити тази нощ по време на

...
Девет души са били убити тази нощ по време на
Коментари Харесай

Броят на жертвите и арестите при протестите в Иран расте


Девет души са били убити тази нощ по време на митинги и безредици в Иран, заяви държавната телевизия, представена от Асошиейтед прес. От експлоадирането на митингите в четвъртък броят на починалите доближи 20, по данни на малкия екран.

Шестима протестиращи са били убити при нахлуване против полицейски сектор в град Кадариджан. Сблъсъците избухнали откакто размирници се пробвали да откраднат оръжия от сектора.

Единайсет годишно момче и 20-годишен мъж били убити в град Хомейншахр, а член на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война бил погубен в град Наджафабад, заяви малкия екран. И тримата били убити с ловни пушки.

Близо 450 души са били задържани от събота в иранската столица Техеран, наранена по-слабо спрямо дребни градове от настоящето протестно придвижване в страната против икономическите компликации и против властта, съобщи Франс прес.

" Двеста души бяха задържани в събота, 150 в неделя и към 100 - в понеделник ", заяви заместник-префектът на Техеран Али-Асгар Насербахт пред организация ИРНА.

Едва няколкостотин индивида се пробваха през последните три дни да показват в столицата, само че в доста градове в провинцията избухна принуждение от началото на митингите, които започнаха в четвъртък във втория по величина ирански град, Машхад.

Ситуацията в Техеран е по-спокойна от предходните дни, уточни Насербахт. Той означи, че базата " Сарола " на елитния Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война, отговарящ за сигурността на столицата при безредици, не е била потърсена за интервенция и сега в иранската столица работят единствено силите на реда.

" Няма да позволим по никакъв метод Техеран да няма сигурност и отсега нататък ", акцентира военачалник Есмаил Косари, заместник-командващ базата " Сарола ", представен от държавната телевизия. Той предизвести, че " в случай че нещата продължат по същия метод, ръководещите ще вземат решения, с цел да се постави завършек на това. "

Кои са водачите на митингите?

Вълната от митинги в Иран не отслабва, написа френският в. " Монд ". Онлайн записи демонстрираха набези против държавни и религиозни здания, банки и централи на проправителствени милиции. Подобни демонстрации не са виждани в страната от 2009 година насам.

Протестите бяха поведени от консервативните протестиращи от град Машхад в североизточната провинция Хорасан-е Разави, които поддържат духовника Ебрахим Раиси, отбелязва в. " Монд ". Те са съперници на президента Хасан Рохани. Към тях обаче са се включили и протестиращи с други политически убеждения, които насочиха националистически и стопански претенции.

Изпитващите стопански усложнения иранци са недоволни от огромната финансова помощ, която режимът в Техеран оказва на задгранични структури като ливанското придвижване Хизбула. Лидерът на Хизбула Хасан Насралла се хвали с издигнатите с ирански пари лечебни заведения, пътища и учебни заведения в Ливан, отбелязва френското издание.

В взаимозависимост от това, кои източници ползвате, протестиращите желаят всичко, от по-ниски цени и по-добра стопанска система до рухване на религиозното държавно управление. Светът може да е изправен пред всичко - от разнородни прояви на неодобрение до иден " площад Тахрир ", написа английският в. " Гардиън ".

В Ислямска република Иран откритите прояви на противоречие не са такава необичайност, за каквато биват представяни - дами стачкуват против налаганите им ограничавания, елементарни жители стачкуват поради неплатени заплати и изгубени влогове. Но уличните митинги са необичайност и за тях нервното държавно управление упреква непознати сили, районни противници популяризират клюки, а деятели се пробват да употребяват настояванията за по-голяма отчетност и по-малко неравноправие и корупция за своите идеологии.

В кюрдския район Керманшах, хората са недоволни от инфлацията, безработицата и пренебрегването от страната на техния район, който е още по-засегнат от тези проблеми, отбелязва английското издание.

От своя страна управляващите са наясно, че е рисково да подценяват тези претенции. Доклад на вътрешното министерство демонстрира, че недоволството ускорява привлекателността на салафистки джихадистки групи в северозападния граничен район и показва способи за справяне с проблем.

Но митингите, които се отнасят до локалните проблеми, започнаха от Машхад, който е политическа база на съперници на Рохани, акцентира в. " Гардиън ". Медии, поддържащи твърдия курс, демонстрират благосклонност към протестиращите и към този момент има признаци, че фракции, противопоставящи се на Рохани, подтикват към безредици, като се пробват да провалят политическите проекти на президента и може би даже да му попречат да се кандидатира за Върховен водач на страната, когато постът бъде освободен.

Президентът беше определен през май предходната година с платформа, обещаваща икономическо възобновяване, само че среща пречки на всяка стъпка. Ефектът от облекчаването на западните наказания в подмяна на подписването на нуклеарното съглашение към момента не се вижда, а проектите му за промяна на банковата система се сблъскаха със съпротивата на авторитетни кръгове в страната. Президентът беше заставен да прибегне до по-скромни ограничения, като повишението на износните мита, вместо до структурни промени.

Иранците схващат проблемите, пред които е изправена страната им, и чакат възстановяване на стопанската система с друга степен на самообладание. Голяма част от тях са настроени по-националистически от всеки път и антиарабската ксенофобия се ускорява.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР