Девет дни преди изборите за парламент над една трета от

...
Девет дни преди изборите за парламент над една трета от
Коментари Харесай

Колебаещите се избиратели в Германия може да объркат коалиционните сметки

Девет дни преди изборите за парламент над една трета от германците не знаят за кого да гласоподават. Това сподели проучване на организация " Форшунгсгрупе вален " за публичния оператор ZDF. Според проучването поддръжката за консерваторите на канцлера Ангела Меркел е отбелязала лек спад спрямо последния сондаж на организацията.

Резултатите основават спомагателна неустановеност за това по какъв начин ще гласоподават германците, написа " Ройтерс ".

Подкрепата за консерваторите съгласно изследването е спаднала с 2 процентни пункта до 36 на 100 (друго изследване отпреди няколко дни говореше за поддръжка от 37 процента). Следват социалдемократите на Мартин Шулц, които съгласно " Форшунгсгрупе вален " получават 23 на 100 - с един процентен пункт повече.

Следват - с по 10% - Свободните демократи (FDP) и антиимигрантската " Алтернатива за Германия " (AfD). Този резултат основава неустановеност коя ще е третата политическа мощ след консерваторите и социалдемократите.

Отговорите на 1383 гласоподаватели в интервала сред 12 и 14 септември демонстрират, че 39% от интервюираните не са сигурни по какъв начин ще гласоподават. " Повече от всеки път към всички тези изследвания би трябвало да се подхожда се съмнение Със сигурност може да има изненади в изборната нощ, " сподели за " Ройтерс " Геро Нойгебауер, политолог от Свободния университет в Берлин. Според него е съмнителна опцията консерваторите на Меркел да изгубят от социалдемократите, само че към момента има конспирация по въпроса коя ще е третата най-голяма от (най-вероятно) шест обединения в бъдещия парламент.

Другите две партии, които евентуално ще влязат, са " Левите " (9 на сто) и " Зелените " (8 процента) съгласно изследването.

Коалиционни несгоди

Проучването демонстрира, че сегашната " огромна коалиция " (между консерваторите и социалдемократите) е допустимо да се повтори, само че числата са удобни и за коалиция вид " Ямайа " - на консерваторите с либералите и зелените. Както зелените, по този начин и либералите обаче са скептични за такава опция. От друга страна външният министър Зигмар Габриел от ГСДП сподели преди няколко дни, че коалиция с последните две партии - една от които обаче е в другия завършек на политическия набор - е допустим вид.

Съпредседателят на Зелените Джем Йоздемир разгласи по-рано тази седмица в изявление за " Берлинер цайтунг ", че партията му не би могла да се разбере с либералите. Лидерът на последните Кристиан Линднер също отхвърли сходен съюз, само че сподели и че партият му вкарва " червени линии " за политиката в еврозоната. " Опасявам се, че Меркел и френският президент (Еманюел) Макрон са се разбрали за гигантска система за финансови прехвърляния в еврозоната, " сподели той, а след това атакува ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с обвиняванията, че " желае да разшири еврозоната ", вместо да работи по консолидацията ѝ.

Според Нойгебауер FDP пробва да лови риба във водите на AfD, а водачът ѝ " е трансформирал някогашна проевропейска партия в нещо като лека версия на AfD ".

Несигурността на изследванията полигологът изяснява с големия брой колебаещи се. " Има и доста колебаещи се, които трансформират решението си в последния миг по тактически аргументи, с цел да подсигуряват или предотвратят опцията за дадена коалиция. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (123)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР