Девет държави членки на Европейския съюз имат последно предупреждение заради

...
Девет държави членки на Европейския съюз имат последно предупреждение заради
Коментари Харесай

Девет държави от ЕС са с последно предупреждение заради мръсния въздух

Девет страни членки на Европейския съюз имат последно предизвестие поради нарушавания на нормите за непорочност на въздуха. Това заяви представителят на Европейската комисия Мина Андреева, представена от БНР.

Става дума за Чехия, Германия, Испания, Франция, Италия, Унгария, Румъния, Словакия и Англия. Комисарят по околната среда Кармену Вела е поканил министрите на околната среда на тези страни, с цел да им даде опция да изложат ограниченията, които ще подхващат за решаването на казуса.

Той акцентира, че " срещата за качеството на въздуха е свикана по три аргументи – за отбрана на жителите, с цел да се обясни, че в случай че няма усъвършенстване в тези страни, ще има правни последствия, и с цел да се подсети на страните членки, че тази стъпка е краят на един дълъг, съгласно някои даже прекомерно дълъг, интервал на оферти за помощ, препоръки и предизвестия ", съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Европейската комисия желае да си сътрудничи с страните членки, с цел да им помогне да изпълнят рестриктивните мерки за излъчванията, които те са се съгласили да съблюдават, и които подсигуряват здравето на жителите, се показва в известието.

Европейското законодателство за качеството на въздуха и по-чистия въздух за Европа (Директива 2008/50/ЕО) дефинира предели, които не може да бъдат превишавани на никое място в Европейски Съюз и задължава страните членки да лимитират излагането на жителите си на нездравословни замърсители на въздуха.

Въпреки това обвързване качеството на въздуха от години е проблем на доста места. В 23 от 28 страни членки стандартите са към момента превишени – общо в над 130 европейски града.

От 2008 година Еврокомисията е подхванала правни дейности против страни членки за неприятното качество на въздуха, като се е фокусирала в началото върху въпроса за фините прахови частици (PM10), за който срокът за осъществяване бе 2005 година, и за азотния диоксид, за който срокът беше 2010 година

Правните дейности за азотния диоксид са ориентирани към 13 страни членки, като сега има наказателни процедури против Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Испания, Англия и Люксембург.

За фините прахови частици има процедури против 16 страни членки – Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения и два от тези случаи (срещу България и Полша) са били отнесени пред Съда на Европейски Съюз. Той се произнесе за превишаване на допустимите правила за замърсяване с фини прахови частици в България през април 2017 година

Деветте страни членки, поканени на срещата, са тези, които към този момент са получили стимулирано мнение и за които идната фаза от наказателната процедура ще бъде третиране към Съда на Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (122)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР