Девет черни лешояда, наречени още картали, ще полетят в небето

...
Девет черни лешояда, наречени още картали, ще полетят в небето
Коментари Харесай

Картали, дарени от Испания, ще полетят в небето на България

Девет черни лешояда, наречени още картали, ще полетят в небето на България. Те са дарени от Испания и се чака да дойдат довечера, а на следващия ден ще бъдат настанени в адаптационна волиера в Кресненското дефиле. Там птиците ще прекарат идващите 3-4 месеца, с цел да свикнат с локалната природа, а преди освобождението им ще бъдат снабдени със сателитни предаватели. Това е първата пратка лешояди в границите на новия план “Бъдеще за брадатия лешояд ”, който има за цел да затвърди присъствиетона черния лешояд у нас, както и да направи първите стъпки към възобновяване на брадатия лешояд-символ на българската природозащита.

„ Това е шестата пратка черни лешояди, дарени от кралство Испания в последните осем години, за да бъде възобновен този необичаен тип в природата на България “, описа Ивелин Иванов от Зелени Балкани.

„ Конкретната пратка е от птици, които са изпаднали в бедствено положение в Испания. В избавителните центрове за диви животни като ЗелениБалкани в Стара Загора поставят грижи за подобен вид бедстващите птици, като ги възстановят и по този метод в действителност в България им се дава късмет за живот, “ сподели още Ивелин Иванов.

Различното този път е, че птиците ще бъдат пуснати на ново място, до момента те са били освобождавани в западна Стара планина в региона на Врачанския Балкан и в източната й част – в Котленската планина и парк „ Сините камъни ”.

" Резултатите от досегашното освобождение са извънредно сполучливи и обнадеждаващи и към този момент имаме образувани 12 млади двойки. Няма да имаме 12 излюпени дребни, само че подобен е процеса на акомодация. Миналата година за първи път в България се излюпиха три дребни в Стара планина ", разяснява Иванов, като добави, чецелта ев идващите седем години размножаващите се двойки черни лешояди да станат към 30 – 40, което, по думите му, е минимумът за основаването на устойчива популация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР