Дева Мария е на 12 място в класация на най-влиятелните

...
Дева Мария е на 12 място в класация на най-влиятелните
Коментари Харесай

Дева Мария е на 12 място в класация на най-влиятелните жени

Дева Мария е на 12 място в ранглиста на най-влиятелните дами
Британският в. „ Гардиън “ разгласява рейтинг на най-влиятелните дами в историята на човечеството. Като основа за това е послужил описът „ 100 дами, трансформирали света “ на специалистите от списанието BBC History Magazine, местата в новата ранглиста са определили читателите с гласоподаване.

На първо място в рейтинга на „ Гардиън “ стои Мария Кюри, която освен стана първата жена в света - лауреат на Нобелова премия по физика и първата жена – професор в Парижкия университет, само че и първата в историята двукратна носителка на нобелова премия. Тя получи за повторно високото отличие осем години след първата си Нобелова премия.

Веднага след нея са Роза Паркс – основателката на придвижването за права на чернокожите в Съединени американски щати и Емелин Панкхърст – водач на английското придвижване на суфражетките.

Две известни британки – Маргарет Тачър и лейди Даяна – са на шесто и петнайсето място.

За отбелязване е, че измежду първите 20 има четири дами, известни с научната си работа, три дейни участнички в придвижването на феминистките, три кралици и единствено една писателка – Джейн Остин е на 13-то място.

В сходство с допитването Божията майка е на 12 място. Дева Мария е сложена след Елеонор Аквитанска (дъщеря на херцога на Аквитания Гийом X. Тя е брачна половинка на френския крал Луи VІІ и кралица на Франция, а по-късно брачна половинка на британския крал Хенри II и кралица на Англия). /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР