Deutsche WelleБернд РигертАферата, свързана с обвиненията в корупция в Европейския

...
Deutsche WelleБернд РигертАферата, свързана с обвиненията в корупция в Европейския
Коментари Харесай

Deutsche Welle: Схеми, злодеи и чували с пари: политическият трилър около Ева Кайли тепърва започва

Deutsche Welle

Бернд Ригерт

Аферата, обвързвана с обвиняванията в корупция в Европейския парламент, съдържа всички характерности на един трогателен сериал. Интелигентната и атрактивна основна обвинена - Ева Кайли, някогашна зам.-председателка на Европейския парламент, е била водещ политик и телевизионна водеща. И нейният също толкоз прелъстителен по-млад сътрудник Франческо Джорджи е работил в Народното събрание. По-възрастният италиански някогашен евродепутат Антонио Панцери влиза в ролята на " мозъка на интервенцията ".

Участва и цялото семейство на основната обвинена. Бащата на Кайли евентуално е трябвало да придвижи куфар, цялостен с пари, по напътствие на щерка си. Предполага се, че брачната половинка и дъщерята на Панцери също ще бъдат екстрадирани от Италия и изправени пред белгийското правораздаване.

Сюжетът е холивудски. Твърди се, че неправителствената организация " Борба с безнаказаността ", учредена от Панцери, е лобирала в Брюксел. Официално - за преследването на военни закононарушения, а импровизирано - за " страна в Персийския залив ", която остава неназована от белгийските управляващи.

 

Медиите приказват за Катар, страната хазаин на Световното състезание по футбол тази година. Някои улики водят и към Мароко.

 

Самата Кайли държа мощно позитивна тирада за Катар в Европейския парламент, която направи усещане. Тя се е срещала и с водещи политики от емирството. Следователите са работили година по случая и са иззели 1,5 милиона евро в брой. Повдигнатите обвинявания са за корупция, пране на пари и основаване на незаконна организация.

Кои са в поддържащите функции?

Бившият еврокомисар от Гърция Димитрис Аврамопулос е бил на заплата в съмнителната и лобистка организация на Панцери. Той е получил 60 000 евро за работата си в почетния контролен съвет на организацията. Бившият комисар по миграцията обаче съобщи, че е прекратил съдействието с нея още при започване на годината. Той се бил срещал с някогашните си сътрудници комисари в Брюксел за другарски диалози, не за лобиране.

 

Други европейски политици, които са взели участие в ръководството, също са се отказали от участието си в организацията. Те настояват, че в никакъв случай не са получавали пари.

 

Въпреки това към момента са вписани като членове на надзорния съвет на уеб страницата на " Борба с безнаказаността ". Според Европейската комисия организацията не е получавала финансиране и не е вписана в регистъра на лобистите, защото не е търсила контакт с еврокомисари.

Кайли твърди, че е почтена

Адвокатите на Ева Кайли настояват, че клиентката им е почтена. Заради риск от допустимо бягство или укриване на доказателства, в четвъртък магистратите удължиха задържането ѝ с един месец. Адвокатите пледираха, че двегодишната щерка на Кайли има потребност от майка си, изключително по време на празниците, само че това не впечатли изключително съда.

Бащата - сътрудникът на Ева Кайли - също бе оставен в ареста. Дядото на детето, за който се твърди, че е разнасял пари, свързани с аферата, в този момент би трябвало да се грижи за момиченцето.

 

Както във всеки добър политически трилър, от управляващите в Брюксел евентуално изтича информация. Два вестника цитират поверителни протоколи от следствията.

 

Твърди се, че сътрудникът на Кайли е поел отговорността за аферата и е дал инкриминиращи показания против други обвинени, с цел да оправдае гъркинята. Последната пък посредством своя юрист твърди, че се усеща " предадена " от италианския си сътрудник. Тя не знаела за огромната сума в брой в дома си и за нейния генезис.

Катар отхвърля обвиняванията

Белгийските проверяващи към момента не са обявили точните учредения за обвиняванията в корупция и по какъв начин допускат, че се е осъществявало прането на пари. Катар отхвърли всички обвинявания, че държавното управление на страната е подкупвало европейски политици.

 

Неназован посланик, работещ в посолството в белгийската столица, е предизвестил, че белгийското следствие може да окаже отрицателен резултат върху покупко-продажбите за доставка на газ от богатото емирство.

Европейският парламент изхвърли Ева Кайли от председателското място. Групата на социалистите и гръцката " Пасок " също я изключиха. Беше дадена поръчка за цялостна промяна за регистрирането на лобистките действия в европарламента.

 

Либерализирането на визовия режим за катарците бе отсрочено, а контактите с управляващите и политиците от заможната страна бяха замразени. Роберта Мецола, изцяло в реториката на " Нетфликс ", заприказва за " злонамерени участници, свързани с автократични трети страни ". Службите за сигурност на Европейски Съюз от известно време работили в тясно съдействие с белгийските управляващи, с цел да разкрият " хипотетичната незаконна мрежа ", сподели още тя.

Сериалът евентуално ще има няколко сезона

Подозренията и обвиняванията бяха ориентирани и към други евродепутати и 10 парламентарни сътрудници. Втора неправителствена организация, също учредена от Панцери, стана обект на внимание от страна на проверяващи и медии.

 

Изключително значима роля в брюкселския престъпен трилър се поставя и на един твърдоглав и безкористен следовател. Разследващият арбитър Мишел Клейз, който стои в основата на делото. Според вестник " Ла Либре " той обича да таргетира властимащи и от време на време ползва противоречиви способи.

Друга поддържаща роля може да изиграе постоянно недоволният изверг.

 

В четвъртък унгарският министър-председател Виктор Орбан предложи премахването на свободно определения Европейски парламент. Защото всички способи за надзор са се провалили, а доверието е изгубено. Според него по-добър вид от свободен парламент е асамблея от представители, изпратени от парламентите на 27-те страни членки на Европейски Съюз.

 

Възможно е да минат месеци, в случай че не и години, преди Кайли и компания да бъдат изправени пред белгийски съд. Става въпрос за сериал, а не са филм. Така че: " Очаквайте продължение ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР