Deutsche Bank, някога суперзвезда в Европа, сега е в разруха.

...
Deutsche Bank, някога суперзвезда в Европа, сега е в разруха.
Коментари Харесай

Как политиката на Европейската централна банка свали Deutsche Bank на колене

Deutsche Bank, в миналото суперзвезда в Европа, в този момент е в съсипия. Най-голямата банка в Германия понижава работни места, губи купища пари, а акциите ѝ се търгуват покрай историческо дъно, написа CNN.

Голяма част от проблемите на Deutsche Bank бяха основани от самата банка и слабото ѝ ръководство. Институцията по този начин и не съумя да почисти салдото си след рецесията. Опитите за реструктуриране се провалиха. А безкрайният брой правосъдни каузи също не оказват помощ.

Но проблемите на Deutsche Bank бяха засилени и от нещо, което 149-годишната банка в никакъв случай не си е представяла: негативни лихви.

През 2014 година Европейската централна банка искаше да поддържа закъсалата стопанска система, само че лихвите към този момент бяха на нулата. Нетрадиционното решение те да бъдат свалени в негативна територия трябваше да поддържа растежа и да избегне дефлация. Но означаваше, че банките трябваше да заплащат такса за запасите си в централната банка.

Екстремните политики на ЕЦБ може и да вдъхнаха живот на европейската стопанска система, което поддържа и Deutsche Bank и други банки. Но негативните лихви сринаха облагата на всички банки, в това число и на DB. Неортодоксалната мярка - която ЕЦБ е на ръба да ускори през септември - прави доста мъчно съживяването на тогавашния първенец в немската банкова промишленост.

" Отрицателните лихви бяха още един гвоздей в ковчега ", споделя Клаус Фистесен, основен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics. Въпреки че всички банки в еврозоната са жертва на политиката на ЕЦБ, бизнес моделът на DB и рискованият ѝ баланс я направи изключително уязвима. Отрицателните лихви не сътвориха проблемите на Deutsche Bank, само че ги ускориха, показва Фистесен.

Не е загадка, че негативните лихви играят ролята на налог върху банките.

В естествени времена банките печелят рента, която държат запасите си в централната банка. Но във времена на негативни лихви, ситуацията е тъкмо противоположното: централната банка получава пари за тези средства. Целта е да бъде окуражено даването на заеми - само че на процедура те свиха облагата на банките.

В последно време цената на акциите на Deutsche Bank се свиват съвсем в тандем с доходността по облигациите, които пък неотдавна минаха в негативна територия. Според Джефри Шърман, управител на портфолио в DoubleLine Core Fixed Income Fund, има мощна корелация от 0,85 сред акциите на банката и 10-годишния немски дълг през последната година.

Deutsche Bank регистрира годишна облага единствено веднъж от 2014 година насам. По-рано този месец банката заяви, че ще редуцира 18 000 работни места. Акциите ѝ доближиха връх от $124 на NYSE през май 2017 година Макар някои огромни банки също да не могат да се завърнат до върховете си, множеството най-малко са близо. Deutsche Bank обаче е на равнища от $9, или над 90% под върха си от преди рецесията.

По-голямата част от срутва се случи преди президентът на ЕЦБ Марио Драги да показа негативните лихви през юни 2014 година, само че числата не са красиви и по-късно - акциите са изтрили 77% по-късно.

" Общо взето, това е като да риташ ранено животно, до момента в който е на земята. Отрицателните лихви просто унищожиха европейските банки ", споделя Даниел Бут, основен изпълнителен шеф на Quill Intelligence и критик на актуалната парична политика.

Индексът Euro Stoxx Banks, който след акциите на европейски банки, изтри над 40 % от 2014 година насам.

Макар еврозоната да се радва на напредък от 2017 година насам, напоследък той се забавя, частично поради комерсиалната война и демографските провокации. Драги предизвести предходната седмица, че прогнозите стават все по-мрачни.

" Монетарната политика в Европа бе впечатляващо несполучлива ", счита Дейвид Кели, основен пълководец в JPMorgan Funds. " Отрицателните лихви са контрапродуктивни. Те забавят европейската стопанска система ", показва още той. И добавя, че европейската стопанска система разчита надалеч повече на банкови заеми от американската поради положението на финансовите пазари. " Банковата промишленост не може да успее в изискванията на негативни лихви и това дърпа надолу цялата европейска стопанска система ", показва Кели.

Разбира се, има и изгоди от политиката на ЕЦБ. Отрицателните лихви и програмата за количествено облекчение помогната на пазара на акции и улесниха опцията на фирмите да заемат средства. Вероятно това оказа помощ и за настроенията на семействата и бизнеса, които усилиха разноските. Подкрепящите политиката на ЕЦБ показват, че европейската стопанска система щеше да е в по-лошо положение, в случай че не бяха въведени негативните лихви. По-високата безработица и неплатени заеми нямаше да се отразят добре на банките, в това число на Deutsche Bank.

Но изказванието за положението на стопанската система е мъчно за доказване - никой не знае по какъв начин тя щеше да реагира в друга среда. Някои даже показват, че в случай че бяхме оставили стопанската система да изпадне в криза, това щеше да е мъчително, само че здравословно - въпреки всичко това се случва в бизнес циклите.

Спадът отсява по-слабите компании и оставя повече място за по-добрите. Отрицателните лихви вършат тъкмо противоположното, оставяйки " зомби " фирмите живи.

Deutsche Bank е изключително уязвима към ново събаряне на лихвите. Германската банкова асоциация насочи предизвестие, че понижаването им е голям товар върху банките, финансовата непоклатимост, фирмите и жителите, които пестят.

Сваляне на лихвата от едвам 0,2 прочие п ще изтрие 42% от прогнозната облага на Deutsche Bank за 2019 година, съгласно Goldman Sachs. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР