Детското SOS селище в село Дрен, община Радомир, се подготвя

...
Детското SOS селище в село Дрен, община Радомир, се подготвя
Коментари Харесай

Страхове: Готви ли се приватизация на SOS селище в Дрен?

Детското SOS населено място в село Дрен, община Радомир, се приготвя за приватизация. За това сигнализира фен с писмо до bTV. Селището е с потенциал за близо 80 деца в потребност, за които в среда близка до домашната се грижат приемни родители. То е основано с подаяние от Австрия, с което се разпорежда частно сдружение. Децата са посещавали учебното заведение в селото. После сполучливо се интегрират в обществото.

Пари от Австрия към този момент не идват, а къщите и цялата инфраструктура очевидно са забавни за някого, написа фенът. Също, че децата с приемните им родители ще бъдат настанени в панелки в Перник и София, в които няма обикновени улеснения, ще учат в учебни заведения в градовете, в които мъчно ще се интегрират.

От началото на тази образователна година на децата им се постанова да стават в 5 ч. и да пътуват до София за учебно заведение.

Приемен родител, поискала анонимност описа следното пред bTV:

„ Децата несъмнено не се усещат и няма да се усещат по-добре в огромния град било то София, било Перник. Разликата е голяма. В един апартамент няма къде да карат колело, няма къде да играят. Много коли, доста звук. И тези деца, които са със специфични потребности, биха се изгубили доста бързо в тази среда, която нашето управление споделя, че е извънредно значима за тях. В детското населено място има алеи, по които карат колела, има игрище, на което играят. Играят в селото. Има стадион, на който играят. Цялата среда е доста по-дружелюбна и доста по-подходяща за тези деца.

Младежите, които са в София, споделят, че това са най-пропадналите учебни заведения (тези, в които са изпратени тази година). В квартал „ Овча купел”.

Тяхната единствена цел е ние да бъдем махнати оттова (от селището в Дрен) и по-късно ще решат какво да вършат. Те просто желаят да се отърват от тези деца. Отивайки в огромния град, това ще бъде извънредно стресиращо за тях, огромният град ще ги погълне и ще пропаднат”.

В Дрен към този момент има предприемчив комитет за избавяне на селището и против промяната на неговото предопределение. „ Има частен интерес към апетитния парцел. За нас е най-важно децата да останат тук в здравословна за тях среда”, сподели Ивайло Шопски от инициативния комитет. На въпрос какво мисли частното сдружение да прави с частния парцел, той отговори, че има доста клюки, само че нищо публично не се споделя.

Представители на сдружението отхвърлят коментар към този момент.

Селището е издигнато върху общинска земя и общинският съвет на Радомир също ще би трябвало да се произнесе за промяна на предназначението на земята. Взехме решение да се съблюдава договорът, в който е записано, че този терен може да се употребява единствено за развъждане на деца, разгласи пред bTV общинският консултант Васил Щраков.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР