Детският травматизъм е сериозен проблем, с който се сблъскват повечето

...
Детският травматизъм е сериозен проблем, с който се сблъскват повечето
Коментари Харесай

Детските травми зачестяват през лятото. Кога да потърсим лекар?

Детският травматизъм е сериозен проблем, с който се сблъскват множеството родители изключително през топлите летни дни

Момчетата под 18 години са с доста по-висок риск за настъпване на контузия, което се дължи по всяка възможност на по-агресивното държание и излагането на контактни спортове, написа

Класификацията на контузиите, се прави въз основа на редица фактори – тип и време на влияние на увреждащия фактор, засягане на цялостта на кожата, засягане на телесни кухини, брой на увредите, съществуване на затруднения и други Именно заради комплицираната подредба е мъчно да се заключи и методът при пострадване.

За децата от 1 година до предучилищна възраст най-често контузиите се дължат на рухване (при вървене, тичане, катерене и др.) Ако детето е паднало „ от ниско “ (височина, по-малка от растежа му), вероятността за настъпване на тежка черепно-мозъчна контузия или за тежко засягане на подлежащите органи е по-ниска, само че въпреки всичко съществува.

Обичайната реакция на децата след рухване е рев и безпокойство, което продължава друго дълго. Понякога плачът е по-драматичен, тъй като детето е уплашено от претърпяното, а в други случаи може да се окаже, че детето реагира относително умерено, само че въпреки всичко е настъпила тежка контузия.

Кога да потърсим доктор?
При съществуване на огромни разкъсно-контузни пострадвания или прободни рани. Разкъсно-контузните рани в региона на главата е прекомерно евентуално да постановат хирургична обработка. Ако детето е блъснало крак и раната наподобява повърхностна, може да се обработи и вкъщи, (изплаква се с течаща вода и се промива с кислородна вода и риванол).
Дълбоките щедро кървящи пострадвания са показани за хирургична обработка. Задължително се търси лекарска помощ при нарушена функционалност на крайника. Ако детето отхвърля да употребява крака/ръката, държи го в необикновен поза или продължава да плаче и е мощно неспокойно известно време след случая, би трябвало да се заведе към незабавен кабинет за оценка.

Всяка прободна рана в региона на тялото постанова незабавна лекарска помощ. Прободните рани по крайниците е прекомерно евентуално да постановат спомагателна обработка, изключително в случай че са породени от ръждясали железни остриета (пирон, желязни огради, ръждясали ламарини, железа и други ). В взаимозависимост от имунизационния статус на детето се преценява потребността от слагане на серум срещу тетанус.

Черепно-мозъчните контузии са водеща причина за съдбовен излаз. Но въпреки това, редица изследвания демонстрират, че педиатричната популация се възвръща с доста по-голяма периодичност след черепно-мозъчна контузия, спрямо възрастните.

При децата под 2 години, най-често контузиите на главата се свързват с физическо принуждение против децата, като нормално се следи синдромът на раздрусаното бебе (Shaken baby syndrome). При децата над 2 години, повода всекидневно са нагоре описаните рухвания.

В детска възраст се развива по-скоро разпръснат оток, в сравнение с органичена обемзаемаща лезия. По тази причина ранните проучвания може да бъдат без особени отклонения и се постанова дълготрайно следене на положението.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР