Детските играчки от типа “slime, по-известни като желе“, слуз“ или

...
Детските играчки от типа “slime, по-известни като желе“, слуз“ или
Коментари Харесай

Активни потребители: Играчките тип желе“ са опасни за здравето на децата

Детските играчки от вида “slime ”, по-известни като „ желе “, „ слуз “ или „ лепкава каша “, са рискови за здравето на децата, сочи проучване на Българскана национална асоциация „ Активни консуматори “. В последната година в Европейски Съюз са неразрешени 40 играчки-желета с рисково наличие на детайла „ Бор “, а умишлен тест на сходни играчки на българския пазар открива шест типа със наличие на рисковия детайл, оповестиха от Асоциацията.


През последната година в европейската система за бързо предизвестие за рискови нехранителни артикули (Rapex) са оповестени към 40 случая на открити и неразрешени рискови детски играчки от същия вид.

В проучването специалисти на Асоциацията са закупили 9 играчки, обозначени от производителите като „ slime ”, по-известни у нас като лепкава каша, които са били изпратени за разбор на наличието на метали в самостоятелна лаборатория. От изследваните 9 проби, в 6 се открива наднормено количество на химичния детайл Бор. При предел от 300 мг/кг, в тях се мерят от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над позволеното.

При другите четири измервани метала, (никел, кадмий, арсен и олово) не са открити наднормени количества, Въпреки това, в 3 от продуктите е имало стойности, близки до позволените предели.

Според проучването на Асоциацията нито един от етикетите на участвалите в изпитването артикули не дава отговор изцяло на условията. Най-сериозното отклоняване е неявяване на информация за наличието и компонентния състав, което е открито при 7 от 9-те марки. При съвсем всички играчки, текстът на етикетите е затулен и/или изписан с доста малък шрифт, и на процедура е неразбираем за потребителите. В няколко от продуктите липсва предизвестие против усвояване, което е изключително настоящо тъкмо за този вид играчки, които елементарно могат да бъдат комплицирани с храна/дъвка от децата.

От Асоциацията оповестяват още, че в Европейската система за бързо предизвестие за рискови нехранителни артикули още през януари 2019 година е маркирано наличието на нездравословния за здравето детайл Бор, а сходни играчки за децата са изцяло неразрешени в Люксембург. В България сходни играчки се продават свободно в интернет и в магазини от огромна детска верига.

Експертите припомнят, че тези играчки се създават в Китай, не подхождат на условията на единното европейско законодателство, разказани в Директива 48/2009, и предлагат на родителите да се въздържат от покупката и използването на такива играчки.

Резултатите от изследването на „ Активни консуматори “ са подадени като сигнал към националния надзорен орган - Държавната организация за метрологичен и механически контрол, като единственото съответно решение е изтеглянето на играчките от пазара.

В изследването са включени 9 марки детски играчки вид " slime " (желе, слуз или лепкава каша), закупени от търговски вериги в София или поръчани по интернет през месец март 2019г. Лабораторно е несъмнено наличието на 5 химически детайла, метали – Бор, Никел, Арсен, Кадмий и Олово и е съпоставено с референтните стойности за оптимално допустимите граници на металите са според Директива 48/2009 на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР