Детските градини в София ще затворят за по един месец

...
Детските градини в София ще затворят за по един месец
Коментари Харесай

Детски градини в София и други градове затварят за 1 месец през лятото

Детските градини в София ще затворят за по един месец през лятото. Някои ще остават отворени през юли, други през август, като в тях  ще се образуват сборни групи с децата от затворените детски заведения.  Това е окончателното решение на Столична община, обясниха оттова във връзка със запитвания на родители какъв ще е режимът на работа на забавачките през летните месеци.

Родители още от началото на май споделят, че от детските градини упорстват да уведомят управлението през кой месец децата им няма да посещават. Особено стеснителен е казусът за родителите на деца със специфични потребности, които по предписание са напълно нежелани в сборните групи.

" Казаха ми, че градината на детето лятото ще е със сборни групи и по-добре да си я виждам у дома ", споделя майка. Друга също е била съветвана от госпожите да остави детето си вкъщи, тъй като така и така в постоянните групи постоянно боледувало. Трета споделя, че й е казано, че на сборни групи не може да идват деца на неработещи родители - единствено и единствено, с цел да не се постанова да ѝ изясняват, че не желаят деца със специфични потребности в тези групи.

Оплакванията от родители са стигнали до общината, откакто тя се обърна при започване на май със особено писмо до кметовете на районните администрации, което бе пуснато в родителска фейбсук група. В него те се уведомяваха, че " по отношение на голям брой тъжби по отношение на работата на общинските детски градини през лятото ", " всички детски градини ще работят през този интервал със сборни групи ". От общината поясняваха, че затваряне на детска градина ще се позволява само при нужда от осъществяване на ремонтни действия. В тези случаи, в период до 31 май, следва да бъде подадено стимулирано искане от шефа на съответната градина до дирекция " Образование " на Столична община с описаните типове ремонтни действия, които се постанова да бъдат осъществени.

Въпреки това увещание обаче, родители продължаваха да се чудят дали детската градина на детето им ще работи цяло лято. " Интересно, в нашия регион или има доста планови поправки, или не са разбрали и не си вършат труда да се мъчат да нагласят графиците на отпуските ", разяснява родител във фейсбук. " Е нашите към този момент лепнаха (на вратата), че ще се ремонтират... Вече 3 години август се ремонтират ", възкликна различен. " На нас към този момент ни споделиха, че ще почиват през юли. Сега това ще се промени ли ", пита различен. 

В последна сметка се оказва, че общината е трансформирала желанието си и е отменила разпореждането си градините да не затварят. Вместо това новата наредба гласи, че всяка градина ще може да затвори за по един месец през лятото. Това е станало по гледище на детските градини, които са обяснили, че личният състав няма да може вземе отпуските си, в случай че не почива един месец, показаха от общината. Така, родителите, които не желаят да пращат децата си в сборни групи, за които на ново място е нужна повторна акомодация, следва отсега да възнамеряват кой ще гледа децата им през юли или август.

Макар да не се признава гласно, децата със специфични потребности са нежелани в сборните групи и техните родители са принуждавани да си ги гледат сами не просто месец, а цяло лято. Проблемът е изключително огромен в градините, в които има специални групи с доста деца със усложнения.

" Ние предходната година се договорихме с директорката да не разпуска специфичната група, а през август всички по едно и също време да почиваме. Но има градини, в които желаят да разпускат специалните групи през цялото лято ", споделя майка. По думите ѝ даже шефът да се съгласи да вземе дете със специфични потребности в сборна група, обикновено кара родителите му да го взимат на обяд, защото например има проблем със съня.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР