Детските градини ще се затварят последни - предвижда планът за

...
Детските градини ще се затварят последни - предвижда планът за
Коментари Харесай

МЗ с готовност и план за най-лошия сценарий при нова вълна на COVID-19

Детските градини ще се затварят последни - планува проектът за противопоставяне при нова вълна на коронавирус. Инструкциите за работа на системата и ясните критерии за въвеждане на противоепидемични ограничения ще дадат предвидимост и успокоение в системата - съобщи служебното управление на здравното министерство. Според неговите планове, над половин милиарда лв. ще са нужни, с цел да може системата да посрещне последваща тежка вълна с минимално вреди за здравето и стопанската система ни.

В министерството не изключват да има последваща вълна при започване на есента. И в случай че процесът на имунизация не успее да я спре, те ще имат подготвеност за най-лошия сюжет, сходен на този от пролетта.

" Вероятно в случай че имаше подобен проект, то броят на жертвите би бил по-малък ", счита министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Планът разписва ограничения според от заболеваемостта, брой заети кревати, разбор и оценка на риска и наличните запаси на здравната система. Оформени са 4 цветови зони с ясни механизми за това по кое време, по какъв начин и коя болница се включва с банкет на заболели, а също и по какъв начин, и с какви запаси се включва незабавна помощ. Целта съгласно здравния министър е да се понижи смъртността и вредите за стопанската система.

" И да не се стига до отвратителните гледки, които наблюдавахме на умиращи хора по улиците, обикалящи по през целия ден коли за спешна помощ, чудейки се къде да доставят болния ", сподели министър Кацаров.

Планът разчита на засилената роля на персоналните лекари, които първи ще диагностицират пациентите, ще наблюдават за хода за болестта и ще ги насочват в точния момент към лечебните заведения. Според разбора на министерството точно закъснелият банкет на болните е една от аргументите за по-високата смъртност от коронавирус. Противоепидемичните ограничения също са тъкмо написани и предвидими.

" Градините считаме да бъдат затваряни на финален стадий, като могат да бъдат посещавани от деца, чиито родители са ваксинирани и при изискване, че целият личен състав на заведението също е ваксиниран ", посочи зам.-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов.

Предвидени са процедури за доставка на нови количества Ремдесивир и основаване на запас от най-важните лекарства - като нискомолекулни хепарини, кортикостероиди и някои антибиотици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР