Детски играчки съдържат вещества, които могат да предизвикат стерилност на

...
Детски играчки съдържат вещества, които могат да предизвикат стерилност на
Коментари Харесай

Огромна заплаха за децата плъзна на пазара

Детски играчки съдържат субстанции, които могат да провокират яловост на хлапетата. Пластмасовите кукли и фигурки могат да съдържат фталати, а цветните желета – наднормени количества от детайла бор, написа „ Телеграф “.

Масово рисковите артикули са създадени в Китай. Това сочат данните от Държавната организация по метрологичен и механически контрол, Комисията за отбрана на потребителите, Асоциацията „ Активни консуматори “ и европейската система за бързо предизвестие за рискови нехранителни артикули Rapex.

Последният сигнал в Rapex е за куклата Fanxy Nancy. Произходът ѝ е Китай. Текстове посочили, че в пластмасата, от която е направена главата ѝ, има неразрешени фталати.

Това са химикали, които се поставят, с цел да омекотят пластмасата, само че могат да увредят ендокринната и репродуктивната система на децата.

Те също по този начин покачват риска от алергии, астма и рак. Заради нездравословното им влияние някои типове фталати са неразрешени от Европейски Съюз за вложение в играчкйи и артикули за деца.

Сигналът за Fancy Nancy е подаден от Чешката република, като не е ясно дали тя се продава и в България. Също то Чехия идва и различен сигнал за рискова кирайска кукла – Beauty Sweet. В нея също са открити неразрешени фталати.

Хурватия пък е подала сигнал за комплекта Happy Partneri, съдържащ кукла и аксесоари. Причината също е нараснало равнище на фталати.

У нас измежду рисковите играчки, за които КЗП е пуснала данни на уеб страницата си през последните десетина години, също има доста кукли и пластмасови фигурки на анимационни герои, които съдържат тези субстанции.

Важна детайлност е, че всички играчки са имали документ за сходство с европейските условия. Изпитанията обаче посочили, че дъдържат рискови субстанции над нормата.

Такъв е казусът с куклата с марка Catwalk Fashion Beauty, която съдържала фталати близо 100 пъти над разрешеното. При игра с куклата детето я прегръща и тя е наоколо до носа и устата му.

Така то е изложено на мощно влияние от отделящите се субстанции посредством поемане и посредством контакт с кожата на ръцете и лигавиците на устата и носа.

200 пъти над нормата е било наличието на фталати на друга рискова играчка, засечена от КЗП на нашия пазар. Тя е с марката Kaili toys и съставлява кукла бебе с шише биберон. Многократно завишение на рисковите субстанции е намерено и в комплект кукла с виолетов кон еднорог с марката HONG YI. Опасни фталати са измерени и в пластмасови фигурки на паметните анимационни герои Gormiti.

Изследване на „ Активни консуматори “ пък неотдавна сподели, че в две от три от известните в последно време желета ( на британски – slime) има наднормено наличие на бор, което също може да докара до яловост.

Организацията направи проби на 9 типа желета в самостоятелна лаборатория. Наднорменото наличие на бор било намерено при 6 от оценените артикули. При предел от 300 мг/кг в тях се мерят от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над позволеното.

„ След нашите проби на желетата подадохме сигнал в ДАМТН. Получихме отговор едвам предходната седмица, т.е. чак осем месеца след излизането на резултатите. В отговора си организацията споделя, че била осъществена инспекция на документите и документите и всичко е наред.

Излиза, че не са правили проучвания в лаборатория. Много сме разочаровани “, разяснява шефът на „ Активни консуматори “ Богомил Николов. Окасва се обаче, че ДАМТН е направила инспекция на желетата и е спряла от продажба някои.

Едни от най-популярните в последно време играчки за мачкане, добили попълярност като скуипи, също могат да бъдат рискови. Лесно може да се откъсне част от тях, тя да бъде погълната и дететоо да се задуши, съобщи Мирослав Йотов, който е шеф на отдел „ Надзор на пазара “ в организацията.

Скуишитата нормално са под формата на някакво лакомство и имат съответния мирис.

Ключодържател, съдържащ ароматна течност, също е рисков за децата, защото подрастващите могат да обхванат химикала и да се отровят,. След инспекция на инспектори от организацията по метрология заради подозрения, че предметът може да се употребява и от деца, търговецът е спрял да продава стоката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР