Детски градини в молдовския район Тараклия получиха носии с финансиране

...
Детски градини в молдовския район Тараклия получиха носии с финансиране
Коментари Харесай

Детски градини в молдовския район Тараклия получиха народни костюми по програма на МОН България

Детски градини в молдовския регион Тараклия получиха носии с финансиране от Министерството на образованието и науката на България за миналата образователна година (2019-2020 г.). Костюмите бяха закупени по програмата "Роден език и просвета зад граница " за сумата от 18 хиляди лв..

Целта на плана е подкрепяне проучването на българския език и фолклор и закупуване на носии. Децата ще ги обличат по време на празничните мероприятия, проведени от учителките в градините по случай Коледа, Лазаровден, 3 март и 24 май, заяви командированият от МОН в Тараклия експерт по български език Мария Делибалтова.

По думите ѝ тази година, поради пандемията, носиите, които бяха ушити от българска компания, са пристигнали в Молдова на партиди. 91 носии връчи на децата и личния състав на детските градини началникът на Управлението на образованието в региона Евгения Мандажи.

Бенефициентът от молдовска страна е неправителствената организация Асоциация на българите в Молдова. В плана вземат участие девет детски институции, в които се учи български език, в градовете Тараклия и Твърдица и селата Кайраклия, Горна Албота, Кортен, Валя-Пержей. Очаква се, че в най-близко бъдеще към плана ще се включи още едно детско заведение от село Новосьоловка.



През образователната 2018-2019 година в плана участваха пет детски градини, които получиха 70 национални носии на обща стойност 13 хиляди лв.. Екипът на Управлението на образованието, младежта и спорта в регион Тараклия показва своята признателност на министъра на образованието и науката на Република България господин Красимир Вълчев и на шефа на Дирекция "Образование на българите зад граница и учебна мрежа " Наталия Михалевска за предоставената финансова поддръжка за запазване на националното съзнание, обичай и просвета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР