Детски градини да могат да се правят на партерните или

...
Детски градини да могат да се правят на партерните или
Коментари Харесай

Фандъкова иска детски градини да се правят и в жилищни и офис сгради

Детски градини да могат да се вършат на партерните или първи етажи на здания в гъстонаселени региони, както и в офис сгради. Това предлага кметът на София Йорданка Фандъкова като мярка за превъзмогване на дефицита тук-там в забавачките, който е изключително изострен в столицата.

Тя напомни, че от много време локалната власт в София желае и промени на разпоредбите за създаване на детски градини, които на процедура стесняват опциите за потребление на съществуващи общински терени за създаване на забавачки. Едно от тези условия е обвързвано с отстоянията на бъдещата градина от границите на парцела, в който ще се прави. Това лишава огромна част от площта и пречи на построяването на по-големи сгради, в които да се одобряват и повече деца.

Предложенията за промени в нормативната уредба следва да бъдат импортирани за разискване в Министерството на здравеопазването и в Министерството на образованието и науката, изясни Фандъкова в сряда, откакто ревизира по какъв начин вървят довършителните работи по новата постройка на детска градина в регион " Нови Искър ".

Идеята за създаване на детски градини на партерните или първите етажи на постройките беше част от предизборната стратегия на претендента за кмет на София от " Демократична България " арх. Борислав Игнатов. В същото време, от екипа на дългогодишния кмет Фандъкова от години изясняват, че има потребност от смяна на нормативната уредба, която слага изискванията за построяването на градините и разпределението на пространствата в тях, с цел да може съществуващите терени и здания да се употребяват по-пълноценно и потенциалът на забавачките да се усили. Въпреки това обаче действителни стъпки по решаването на тези проблеми няма.

Изказването на Фандъкова по казуса идва няколко дни преди митинга, проведен от родители, чиито деца не са признати в забавачките в София. След първото класиране за детските градини без място останаха близо 8000 деца. Недостигът тук-там е по-голям спрямо миналата година, макар че от общината непрекъснато заявяват, че построяването на градини е приоритет и в последните години са направени 100 нови здания на забавачки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР