Детски фонд на обединените нации или УНИЦЕФ (UNICEF) е създаден

...
Детски фонд на обединените нации или УНИЦЕФ (UNICEF) е създаден
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН учредява фонда УНИЦЕФ

Детски фонд на обединените народи или УНИЦЕФ (UNICEF) е основан на 11 декември 1946 година от Общото заседание на Организация на обединените нации, с цел да обезпечава незабавна помощ, храна и здравни грижи за децата, потърпевши от Втората международна война.
През 1953 година УНИЦЕФ става неразделна част от системата на Организацията на обединените народи и името му е кратко от United Nations International Children’s Emergency Fund на съкращението UNICEF. След смяната на името продължава да се употребява възприетият акроним UNICEF (УНИЦЕФ). Седалището на УНИЦЕФ е в Ню Йорк (САЩ).
Главна цел на УНИЦЕФ е да оказва помощ на децата на човечеството във връзка с изхранването им, запазване на здравето им, а също по този начин във връзка с просветата. Организацията работи в целия свят.
Първоначално УНИЦЕФ има за цел да оказва помощ на децата, живеещи в сложните следвоенни условия, посредством доставка на медикаменти, облекла, храни и прочие
След 1953 година, когато УНИЦЕФ става неразделна част от системата на Организация на обединените нации, обсегът на неговата активност доста се уголемява. Към дилемите му се включва необятна филантропична активност в разрастващите се страни, в това число здравна и просветна активност в интерес на майките и децата от тези страни.
За тази активност УНИЦЕФ става лауреат на Нобеловата премия за мир през 1965 година
УНИЦЕФ играе значима роля в подготовката и приемането от Организация на обединените нации на Конвенцията за правата на детето.
През 2001 година от спонсорирането на УНИЦЕФ се отхвърля Ватикана, като реакция против прокламираната от организацията поддръжка на правото на аборт и отделянето на 1 % от фонда за дотиране на аборти. Като втора причина Светият трон акцентира вложенията на УНИЦЕФ в предприятия от ЮАР със съмнителна известност.
УНИЦЕФ разчита на частни донори и на дарения от държавните управления. За 2008 година събраните от организацията пари възлизат на Щатски долар 3,372,540,239 като държавните управления способстват за две трети от ресурсите на организацията. За останалата част способстват над 6 млн. души посредством национални комитети в 190 страни. На територията на тези страни има построени над 200 представителства, за чиято работа спомагат 17 основни представителства.
Цялостно ръководство и администриране на организацията се организира в централата в Ню Йорк. Центърът за доставки УНИЦЕФ е със седалище в Копенхаген и служи като съществена точка на систематизиране на ваксини, медикаменти за деца и майки с ХИВ, хранителни добавки, незабавни заслони, образователни принадлежности и други 36-членният Изпълнителен съвет основава политики, утвърждава стратегии и следи административни и финансови проекти. Изпълнителният съвет се състои от държавни представители, които са определени от Икономическия и обществен съвет на Организацията на обединените народи, нормално за три години. Изпълнителен шеф на организацията от 2010 година е Антъни Лейк. Във Флоренция (Италия) се намира Изследователския център на УНИЦЕФ " Иноченти ".Създаден е през 1988 година, да укрепи научноизследователското способността на Детския фонд на Организация на обединените нации и в поддръжка на своето покровителство за децата по света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР