Детски Дневник събра няколко предложения за честване на Деня на

...
Детски Дневник събра няколко предложения за честване на Деня на
Коментари Харесай

Събития за децата в София за Деня на будителите

Детски Дневник " събра няколко оферти за честване на Деня на будителите.

Старо школо в Националния исторически музей

Националният исторически музей (НИМ) ще означи Деня на будителите с възстановка на образование в остаряло възрожденско учебно заведение. Музеят кани на 1 и 2 ноември децата, които желаят да научат и да опитат по какъв начин едно време техните връстници са се учили да пишат и да четат " Аз ", Буки ", " Веди " - върху пясък и с перо.

Звънът на остаряла учебна камбана, която се пази в експозицията на музея, ще огласи началото на занятията в остарялото школо. Те са проведени от Детския учебен център на НИМ и в тях ще могат да вземат участие деца от предучилищна възраст, както и по огромни – от първи до четвърти клас. Те ще могат да изкарат по един образователен час по " взаимоучителната метода ", въведена и прилагана от доктор Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с присъщата катедра, с дървени чинове. На първия ред ще седнат най-малките - както е било, по-големите възпитаници ще влизат в ролята на " показвачи " и " чиноначалници ".

В остарялото школо децата могат да прегледат достоверни предмети и принадлежности от българското учебно заведение от началото на предишния век - глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий. Ще видят така наречен " затвор " – помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказване непослушните възпитаници.

Децата ще могат посетят и експозицията на НИМ, да видят един от първите преписи на " История славянобългарска ", " Неделника " на Софроний Врачански от 1806 година, копие на глобуса на Неофит Рилски, " Рибния буквар " на доктор Петър Берон от 1824 година и други

Занятията ще се организират на 1 и 2 ноември от 10 до 11 ч., от 12 до 13 ч. и от 14 до 15 ч.

Освен занятия в " Старото школо " НИМ предлага още едно занятие - в Детския център децата могат рисуват картини с друг тип пясък. Часовете на тези занятия са на 1 и 2 ноември от 11 до 12 и от 13 до 14 часа.

Всичките занятия се организират единствено на групи от 10 до 28 души. Желаещите да вземат участие би трябвало да се запишат авансово в Детския учебен център на НИМ: 0894 540 117. Цена: За групи от 10 и повече деца – 8 лева на дете. Ако една група желае да взе участие и в двете занятия, таксата за присъединяване е с понижение – 14 лева

Училище за авиация на летище София

Днес на летище София стартира новата си доброволческа самодейност " Училище за авиация ". В продължение на една образователна година деца от разнообразни столични учебни заведения ще се срещат с известни персони от света на авиацията. Сред участниците са кап. Янко Георгиев, Марио Бакалов – старши първи офицер А380, Красимир Стоянов – началник на Авиокосмическия център с планетариум, авиационните психолози Елена Панчева и Десислава Георгиева, шефът на Звеното за следствие на катастрофи към министерството на превоза Христо Христов, ръководителят на Авиационно-космически конгрес Недислав Веселинов, фотографът Огнян Стефанов, специалисти от летище София.

Изложби в Столичната библиотека

" Моите будители " е наречена изложбата на рисунки в Детския център на Столична библиотека. На откриването от 14 часа ще бъдат оповестени и наградени спечелилите в състезанието, в който са взели участие над 110 деца от 5 до 14 години от цялата страна.

В мраморното предверие посетителите на библиотеката могат да прегледат галерия " Будителите през днешния ден " , проведена от Столичната библиотека и ученическия парламент на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия " Христо Ботев ". Тя е част от плана " Училищния вестник – гласът на младите ". Изложбата съдържа оригинали на учебните вестници от 1939 година " Школско звънче " и " Нашенче " - владеене на Столична библиотека, копия на електронни издания, оригинали и копия на учебни вестници от други градове в България, ръчно направена от възпитаници от 2 СУ " Акад. Емилиян Станев " в София книга за будителите със публикации от периодическия щемпел.

Изложбата " Велики българи в графиките на Петър Чуховски " показва истинските графики на " Константин Философ ", " Черноризец Храбър ", " Поп Богомил ", " Иван Рилски ", " Патриарф Евтимий ", " Паисий Хилендарски " и други Графиките са част от дарението от 260 произведения, направено от брачната половинка на известния български художник проф. Петър Чуховски.

Документалната галерия " Йордан Йовков в фотоси и документи от държавните архиви " пък показва неповторими архивни материали от ДА " Архиви " и РИМ – за живота и творчеството на Й. Йовков. Включени са и част от сбирките с редки и скъпи издания на Столичната библиотека - първи издания на Й. Йовков, събраните му съчинения, издадени от изд. " Хемус " – 1938-1946 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР