Детската оперета Малката кибритопродавачка“ се завръща в Музикалния театър и

...
Детската оперета Малката кибритопродавачка“ се завръща в Музикалния театър и
Коментари Харесай

Малката кибритопродавачка“ оживява отново в Музикалния театър

Детската оперета „ Малката кибритопродавачка “ се завръща в Музикалния спектакъл и отбелязва 10 години театрален живот, научи Lupa.bg. Спектаклите ще зарадват децата и техните родители на 9 декември (събота) от 19 часа и на 10 декември (неделя) от 11 часа.

Известната актриса Деляна Хаджиянкова слага като режисьор детската оперета по истинската музика на композитора Румен Бояджиев-син и по либретото на Венелин Методиев. Нежната приказка по известната творба на Ханс Кристиан Андерсен е пресъздадена от актьори, инструменталисти и балетисти на театъра под диригентството на Григор Паликаров и с присъединяване на дребните „ ангелчета “ от детската вокална група „ Пим-пам “.

Тъжната приказка за бедното момиченце, което излиза в коледната нощ, с цел да продава кибрит и да донесе пари у дома,  разплаква освен сензитивните хора, а всички, които имат сърца. Режисьорката обаче взема решение да опише тази нежна история по малко по-различен метод без печален край.

През уикенда за първи път една от примите на Музикалния спектакъл – Добрина Икономова, ще влезе в нова роля – на Знатната дама. В останалите функции се превъплъщават солистите на театъра – Боряна Йорданова като Малката кибритопродавачка, Олга Динова, в ролята на нейната баба, Пеньо Пирозов като Белият коминочистач, Александър Мутафчийски е Старият латернаджия, а Лошият служител на реда е Иван Панев. Участват също балетът и оркестърът на Музикалния спектакъл, както и детският хор „ Пим пам “ при читалище „ Петър Берон “ – София, с диригент Ирена Христова и възпитаници от IX клас на Националното учебно заведение за танцово изкуство.

Сценографията и костюмите са на Евгения Раева, хореографията - на Антоанета Алексиева. Ефектно допълнение към стилния фон е анимацията, основана за спектакъла от Никола Налбантов, която придава достоверност на средата и ситуацията, в която се развива действието, коледен уют с пушещите комини на къщите със светли прозорчета и падащия на парцали сняг.

„ Много съм щастлива, че „ Малката кибритопродавачка “ се връща на сцената на Музикалния спектакъл. Това може би е най-коледната, само че и най-тъжната приказка, писана от Андерсен в далечната 1845 година

В живота всяко едно дете в един миг чува тази приказка. Този роман за дребното момиченце в действителност учи на добрина и на състрадание, от което всички ние имаме потребност, а в този момент доста повече “, показа пред Lupa.bg режисьорката на спектакъла Деляна Хаджиянкова. По думите й детската оперета е основана с доста обич и отдаденост на целия екип – на основателите на спектакъла, на артистите, на децата и на оркестъра.

„ Малката кибритопродавачка “ се роди първо като концертно осъществяване и премиерата бе в навечерието на Коледа през 2012 година в зала „ България “, описа именитата актриса. Режисьорката основава същински коледен дух в залата и в фоайетата. Малки деца с каскети продават остарели вестници в салоните, а цялата зала ухае на канела. Специални образни резултати основават магично осветяване в зала „ България “, а диригентът Григор Паликаров дирижира със светеща палка.

След триумфа на „ Малката кибритопродавачка “ в зала „ България “ шефът на Музикалния спектакъл Марио Николов кани Деляна Хаджиянкова да сложи оперетата и на сцена. Така надарената актриса, която от дребна е обвързвана с музиката, свири на пиано и се е занимавала с балет, прави и своя режисьорски дебют в оперетата.

„ За мен беше свръх трепетно, тъй като аз боготворя музиката и съответно музиката на Румен Бояджиев-син. Смятам, че това, което е написал, е извънредно “, сподели пред Lupa.bg Деляна Хаджиянкова. „ Малката кибритопродавачка “ носи на своя композитор приз „ Музикант на годината “ в категория „ Премиера “ в националната анкета на предаването „ Алегро виваче “ на БНР.

Самата режисьорка също има принос в основаването на музиката по либретото на Венелин Методиев. Актрисата трансформира текста на една от ариите на Коминочистача и вкарва доста персонална ария, отдадена на нейния непосредствен другар – артиста Петър Пейков, който губи по това време.

„ Възприемам този театрален роман като цялостен един живот на дребната героиня, тъй като вечерта на Коледа момиченцето излиза да продава кибрит и някак си претърпява този живот. То среща и другари, и несправедливости. Историята стартира на площада в едно малко градче, като красивата визия бе основана от Никола Налбантов, който доста ми оказа помощ да опиша тази история и последователно по време на спектакъла да подвигна площада от земята върху покривите, сега, когато се появява Коминочистачът, делегат на отвъдното “, описа Деляна Хаджиянкова. Нейното автентично режисьорско решение е най-после вместо да почине, замръзнала в студа на земята, дребната кибритопродавачка да отлети с баба си на Луната, да се качи на небето и да срещне ангелите.

„ В нашия театър няма горест, тъй като съм желала от самото начало дребните деца да си мислят, че дребната кибритопродавачка заспива, а огромните хора да схванат какво се случва. Много бях щастлива, че феновете възприеха този метод, тъй като те идват с настройката, че краят е печален, а в действителност виждат вяра на финала. Надежда, тъй като момиченцето отива в един различен баснословен свят “, показа изобретателната режисьорка и актриса.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР