Детската клинична болница Д-р Виктор Гомою“ в Букурещ, една от

...
Детската клинична болница Д-р Виктор Гомою“ в Букурещ, една от
Коментари Харесай

Голяма детска болница в Букурещ е в риск от затваряне поради липса на медсестри

Детската клинична болница „ Д-р Виктор Гомою “ в Букурещ, една от най-големите в Румъния, сега е изправена пред риск да спре активността си, в това число и в незабавното поделение, заради дефицит на медицински личен състав, изключително на медицински сестри, предизвести медицинският й шеф доктор Костел Влад, представен от romania-insider.com.

„ Във всички болнични отделения сме на минимума с личния състав, изключително в незабавното. Проблемът води началото си от май предходната година, когато незаетите позиции бяха замразени и затова не можехме да организираме състезания за запълването им. До декември продължихме да преназначаваме медицински сестри от други отделения - от педиатрия, ортопедия, хирургия, УНГ, неврология и интензивни грижи, отвред “, съобщи доктор Влад.

По думите му преназначаването от поделение в поделение и непрекъснатите разбърквания е изморило медиците и лека-полека те са почнали да подават заявки за овакантяване.

„ Така в края на годината стигнахме до обстановка, в която нямаме задоволително хора. На процедура в някое от отделенията на болничното заведение, в случай че някой се разболее, подаде оставка, излезе в отпуск по майчинство или прекъсне работа, ще би трябвало да спрем активността в този бранш, тъй като нямаме задоволително медицински сестри и не сме в положение да осигурим качествено обслужване. Не можем да осигурим на сестрите и полагащите им се почивни дни “, добави той.

Кризата е изключително изразена в незабавното поделение, където също има риск от прекъсване на активността, включително на незабавните интервенции, заради липса на личен състав.

Случвало се е 120-200 пациенти, които идват в незабавното дневно, да се постанова да бъдат обслужени от една здравна сестра, те се изнервят, а работещите изнемогват, споделя още доктор Влад.

Около 75 медицински сестри и 25 санитари са нужни в Детската клинична болница „ Д-р Виктор Гомою “ в Букурещ. Спешното поделение има потребност от към 20 медицински сестри, само че сега работи с 8, показва той.

Допълнителните смени, намаляването на интервалите на отмора и умората могат да доведат до неточности, предизвестява още шефът на болничното заведение и приканва да бъде поставена точка на административните недомислици в публичното опазване на здравето. В момента болничното заведение не може да разгласи конкурс за незаетите бройки, тъй като те на процедура са съкратени.

Най-малко 100 000 деца са били съветвани в лечебното заведение през последната година, от които 10 000 са били приети в болница.

Ситуацията обаче се утежнява с настъпването на студения сезон, защото в Румъния се следи повишаване на случаите на грип измежду децата, което усилва напрежението върху детската болница. През последните три седмици към 500 деца са диагностицирани с грип в лечебното заведение, приблизително към 200 случая на седмица. Освен това всеки ден в незабавното поделение идват сред 120 и 170 деца по разнообразни мотиви. Има единствено двама лекари там, сигнализират от Администрацията на лечебните заведения и медицинските услуги в Букурещ (ASSMB).

„ Правителството докара здравната система до неминуем колапс, като подцени здравната рецесия и посредством фрапантни съкращения на средствата, разпределени за лечебните заведения. Това сериозно заплаши живота на пациентите “, се споделя в публична позиция на ASSMB.

Администрацията на лечебните заведения и медицинските услуги в Букурещ подсети, че неведнъж се е обръщала към държавното управление с претенции за оповестяване на свободни позиции, само че изпълнителната власт е „ избрала да ги пренебрегва “.

Генералният шеф на ASSMB Оана Сиваче съобщи изрично, че медицинските звена не могат да обезпечат здравно обслужване. „ Намираме се в обстановка, в която към този момент не можем да осигурим непрекъснатост на медицинските услуги заради липса на личен състав. Болниците към този момент нямат задоволително лекари, медицински сестри и спомагателен личен състав. Здравето на румънците, без значение дали са пациенти или медицински личен състав, е в заплаха “, сигнализира тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР