Детската градина Ане Франк в Тангерхюте е подложена на обстрел

...
Детската градина Ане Франк в Тангерхюте е подложена на обстрел
Коментари Харесай

Порицаха немска детска градина, че се е отказала от името Ане Франк

Детската градина " Ане Франк " в Тангерхюте е подложена на обстрел от членове на еврейската общественост и локални политици поради опита да промени името си в политическия климат на войната на Израел против Газа. Промяната обаче е била обсъждана " доста преди актуалните полемики и събития ", упорства детската градина в известие за пресата след няколко дни нападки в медиите.

Вместо " Ане Франк ", името на детската градина от откриването ѝ през 70-те години на предишния век, отсега нататък тя ще се назовава " World Explorer ". Но в изказването, оповестено на уеб страницата на града, се акцентира, че смяната на името не е заложена, нито пък е реакция на актуалната политическа конюнктура, защото се обмисля от 14 месеца на фона на цялостното възобновяване на детското заведение.

Ръководителят на детската градина Линда Шишор изясни, че децата и родителите мигранти са имали проблеми с разбирането на историята на Франк - еврейско момиче, което води дневник, до момента в който се крие от нацистите със фамилията си на таван в Амстердам, и което по-късно умира от тиф в концентрационен лагер. " Искахме нещо без политически подтекст ", сподели тя пред локалното издание Volksstimme.

Кметът на Тангерхюте Андреас Бром се изрече в поддръжка на смяната на името, като уточни, че тя съпътства смяната на фокуса на детската градина към многообразие и самореализация. Според него желанията на родителите и чиновниците са по-важни от геополитическите опасения на външни лица.

Бром съобщи пред " Политико ", че смяната на името даже още не е била обсъждана, когато избухна разногласието в събота, като изясни, че детската градина просто е търсила нещо, " което има по-положителна конотация, не тъй като Ане Франк има негативна конотация, а тъй като хората свързват това, което свързват с нея и с концепцията за детска градина ".

Първоначално с Volksstimme се свързва неизвестен родител, който твърди, че цялото му семейство е възмутено, че заведението, което майка ѝ е посещавала като дете, трансформира името си. Историята бързо се популяризира в немските медии, предизвиквайки напор от страна на групи от еврейската общественост - в това число Държавната асоциация на еврейските общности в Саксония-Анхалт, Германско-израелското сдружение в Магдебург и Международния комитет " Аушвиц " - които разясняват разногласието.

 Изпълнителният вицепрезидент на последния Кристоф Хойбнер моли в отворено писмо жителите на Таенгерхуте да " преразгледат цялата обстановка ", с цел да не " прогонят още веднъж [Франк] в нейната немска татковина ".

Министърът на стопанската система на провинция Саксония-Анхалт Свен Шулце даже съобщи, че партията ХДС " несъмнено, няма да се съгласи с преименуването на дневния център на Ане Франк ", като в събота предизвести сътрудниците си съветници да не позволяват сходно " изцяло неуместно, импулсивно и малоумно " предложение в обява в X (бивш Twitter).

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР