Детската бедност в България е намаляла с 8,3% между 2014

...
Детската бедност в България е намаляла с 8,3% между 2014
Коментари Харесай

Всяко четвърто българче живее в бедност

Детската беднотия в България е намаляла с 8,3% сред 2014 година и 2021 година Тя обаче остава една от най-високите в Европейския съюз - 26,1%, което значи, че всяко четвърто дете живее в беднотия. Това демонстрират данните на Доклад 18  " Детската беднотия в изискванията на благополучие ", оповестени от Глобалния офис за проучвания и прогнози - УНИЦЕФ Иноченти, оповестява Българска телеграфна агенция.

Докладът преглежда благосъстоянието на децата в страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване и Европейски Съюз.

От УНИЦЕФ-България означават, че страната ни е понижила на половина каузи на децата, живеещи в тежки материални ограничения - от 42% през 2015 година до 19,2% през 2022 година Този дял обаче остава доста по-висок от междинното равнище за Европейски Съюз - 8.4,%.

От организацията показват, че България е една от седемте страни в Европейски Съюз, изпълнили пилотни планове за тестване на Европейската гаранция за детето на национално равнище с финансиране от Европейската комисия и с поддръжката на УНИЦЕФ. От октомври 2020 година до март тази година пилотният план е подкрепил над 17 000 деца и 11 000 родители у нас и е съдействал за създаването на Плана за деяние за осъществяване на Европейската гаранция на детето 2030 година, признат от българското държавно управление през октомври 2022 година

Изследването сочи, че в някои от най-богатите страни в света детската беднотия се е нараснала внезапно в интервала сред 2014 година и 2021 година Повишаване на детската беднотия е регистрирано във Франция, Исландия, Норвегия, Швеция и Англия. Данните демонстрират, че Полша и Словения се оправят най-добре с казуса, следвани от Латвия и Република Корея.

" Последствията от бедността могат да останат за цялостен живот. Децата, живеещи в беднотия, имат по-малък късмет да завършат учебно заведение и получават по-ниски приходи като възрастни ", акцентират от УНИЦЕФ-България.

Организацията приканва държавните управления и заинтригуваните страни незабавно да разширят обществената протекция за децата, в това число помощите за деца и фамилните помощи за подкрепяне приходите на семействата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР