Детска градина №44 “Валентина Терешкова“ - Варна започна изпълнението на

...
Детска градина №44 “Валентина Терешкова“ - Варна започна изпълнението на
Коментари Харесай

Учители от ДГ44„В.Терешкова“ обмениха опит с колеги по Международен проект в Италия

Детска градина №44 “Валентина Терешкова “ - Варна стартира осъществяването на сполучливо предпазения си проект  “За здрави, щастливи и сполучливи деца в детската градина “ по Програма „ Еразъм+ “ на Европейската комисия.

Проектът е извоюван пред Центъра за развиване на човешките запаси с утвърдено финансиране от  16 800 евро по  Ключова активност 1 “Образователна подвижност за жители “, бранш “Училищно обучение “. Първоначално плана е заложен да продължи до 31.12.2021г, само че при създалата се епидемиологична конюнктура с разпостранението на COVID-19 при нужда срокът  ще бъде  удължен.

Многобройни са заложените действия по плана, ориентирани към решение на проблемите по какъв начин просветителният развой да стане по-човечен, по-близък и по-привлекателен до света на  детето. Планирани са участия на 9 учители в  4 интернационалните обучителни курса в две съществени посоки:
Иновативни практики в предучилищното обучение, дейно потребление на цифрови технологии, неофициално обучение, обучение навън и др.; Нови подходи за самостоятелна и групова поддръжка за работа с сложни деца- медиация посредством кукли марионетки, драма игри в образованието, театрализирани игри, детска йога игри и други
В края на месец юни се осъществя първата подвижност по плана.



Екип от учители и шефа на детската градина участваха в обучителния курс „ Най-добрите подходи за предучилищните педагози “организиран от  Esrasmus Learning Academy, който се организира в Болоня, Италия. По време на образованието бяха прегледани детайлно някои модерни подходи за работа с деца и по какъв начин те да се ползват най- добре в ежедневната процедура. Метода Монтесори „ Помогни ми, с цел да се оправя самичък “, Неформалното образование, Учене измежду природата,Подходът „ Реджо Емилия “застъпват методите за образование посредством прекарване в активността, придвижване, сетивни игри, независим избор и децата да имат опция да показват себе си.

 „ В програмата ни бе включено посещаване в италианска детска градина Natural mente bambini. Ние имахме опция да бъдем част от деня на учители и деца в детска градина напълно проведена да действа навън през всички годишни сезони. Там се докоснахме до процедура за просветителни действия навън с деца от разнообразни възрасти, интерактивни образователни игри и действия за стимулиране на творчеството, за развиване на екипност, отговорност и автономия. Наблюдавахме децата в естествена естествена среда по какъв начин практикуват под упътването на учителите вдъхновяващи просветителни действия. Играе се, рисува и конструира с естествени материали, отглеждат се  зеленчуци и билки, опознава се природата, дърветата, цветята и животните, децата се възпитават в грижа за тях “, показа шефът Анна Константинова.



По време на образованието преподавателите Н.Василева и Д.Спасова показаха опита на нашата детска градина пред своите сътрудници от Румъния, Италия и България. Те демонстрираха с къс видеофилм богатата палитра от осъществени планови и екологични действия, съдействие с родителите и други през уч.2020/2021г., за което получиха заслужени овации от тях.

Учителите се завърнаха задоволени и въодушевени от присъединяване си в курса. Опитът, който е добит в Италия и споделените хрумвания от другите участници ще помогне на екипа да развие метода “образование навън “, с цел да бъде „ ученето “ в детска градина “Валентина Терешкова “ – елементарно и забавно, а малките  ни възпитаници  да се усещат в нея сполучливи и щастливи деца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР