Децентрализирната електроенергийна система ще промения целият модел на съвременната енергетика.

...
Децентрализирната електроенергийна система ще промения целият модел на съвременната енергетика.
Коментари Харесай

Бъдещата енергийна реалност

Децентрализирната електроенергийна система ще промения целият модел на актуалната енергетика.

© Athit Perawongmetha За създателя

Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA от Американския университет в Благоевград, с дълготраен управнически опит в Близкия изток, а преди този момент съветник по енергийни планове в EMEA и началник на планове в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", модернизацията на блокове 1, 3, 4 в " Марица-изток 2 " и редица планове в " Лукойл Нефтохим ". Текстът се разгласява в партньорство с www.gorichka.bg.

В предходната публикация описах днешните големи загуби на сила при самото ѝ произвеждане, в промишлеността и в превоза. Бяха дадени и образци за какво електрификацията на отоплението ще има позитивен резултат освен върху понижаване на потреблението на сила, а за какво това може да става и за сметка на по-ниски разноски за семейството.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Покрай рецесията с ковид и полемиките за бъдещото развиване, както и посоката, по която би трябвало да се тръгне, се чуват от ден на ден и повече гласове на водещи политици в Европа, призоваващи за ускорение на Зелената договорка и зеления преход. Това не е лишено от смисъл, тъй като Европа може да тръгне по-уверено по пътя, по който Германия и Дания от дълго време вървят.

Цената на силата

Защо е комплицирано тя да бъде калкулирана?! Нека да създадем някои значими разяснения: Не вярвайте единствено на очите си - цената на тока не е това, което виждате в месечната ви сметка.
Парадоксалното и комплицираното за схващане е, че цената на електрическата сила не е единствено това, което плащате, а един извънредно комплициран набор от съставни елементи по цялата верига на цената, като съвсем всеки съставен елемент е мощно повлиян от административни ограничения и данъчни политики, определящи стопански взаимовръзки в обществото.

За страдание в съвсем 100% от случаите, когато се приказва за цена на електрическата сила, се съпоставят цените на силата в другите страни и се вършат безусловно безпочвени и дори манипулативни изводи. И от ден на ден считам, че това се прави съзнателно. Стане ли дума за енергетика и цена, неизбежно се появява или някой енергетик, който ви приказва коя технология е по-евтина, или някой от новоизлюпените консултанти по холистичния метод, за които единственото известно досега е, че нито имат на практика опит, нито са им правилни прогнозите, само че сеят апокалиптични картини защо ли не.

Накратко, напълно опростено може да се каже по този начин: Енергията би трябвало да е скъпа там, където има опция и място за възстановяване на успеваемостта, с цел да се цени и пести (чрез по-добра ефективност). Енергията би трябвало да е евтина или подтиквана (нарочно не употребявам " субсидирана " ) там, където няма опция за момента, само че има вероятност за понижаване на тласъците в дълготраен проект поради развиването на технологията. Малко обяснения, тъй като това е доста значимо, а звучи объркващо и неверно: По т.1 това са главно семействата и подобен беше методът в Германия и Дания, който в последна сметка се оказа верен и сполучлив. В България по чисто популистки аргументи цените на електричеството за семейството са едни от най-ниските в Европа, без това да способства ни минимум за повишение на стандарта на популацията. Факт. По т.2, това e главно бизнесът. Както ще видите по-долу, това е въпрос на цялостна данъчна политика и бизнес модел, като задачата е бизнесът да продължава да работи, като обезпечава такива приходи, че да обезпечи компенсиране на нарасналите цени за семейството - това беше методът в Германия. Не единствено промишлеността се развиваше сполучливо, само че макар по-високите цени на тока за семействата техният наличен приход се усили (за детайлности виж тук). Разбирам, че това, което изложих нагоре, провокира много комплициране у всички, защото не е доста разумно на пръв взор. Как по този начин ще се вдигне цената, а ще заплащам по-малко?!

Кои са в действителност общите разноски за електричество?

Обща рамка на областите на разноските за електричество

Увеличаване

Обща рамка на областите на разноските за електричество

Преглед на оригинала Смаляване

Причината е, че преди да се приказва за цена на електричеството, би трябвало да се разбере концепцията за общите разноски за електричество в обществото/държавата. Това, несъмнено, е едно извънредно комплицирано упражнение, което е по силата единствено на огромна работна група от експерти и специалисти от на практика всички области. За да се разбере в елементи защо става въпрос, преди няколко години излезе едно доста просторно и забавно проучване на Тексаския университет в тази област. То е резултат от работата на огромен интердисциплинарен екип и преглежда обособените съставни елементи от рамката, в която се вместват всичките вероятни разноски (забележете, че става въпрос за 9 обособени сфери, всяка по себе си огромна и сложна):

Аспекти на областите на разноските за електричество

Увеличаване

Аспекти на областите на разноските за електричество

Преглед на оригинала Смаляване

Изследването дава обещание 15 обособени аспекта за всяка от тези 9 области, като за илюстрация може да видите по-долу кои са те и за кои области от рамката за разноски се отнасят.

Може би най-интересното за отбелязване е това, че аспектът New Utility Business Models (нови бизнес модели на енергийните компании) има покритие при максимален брой от областите. Без да влизаме в детайлности, ето кое е значимото, което може да извадим като изводи: Електросистемата на XXI век ще претърпи големи трансформации поради това, че от мощно съсредоточена и " еднопосочна " по линия на предаването на сила ще се трансформира в децентрализирана с в двете посоки предаване и изразходване на сила и обвързваните с нея парични потоци, както се вижда от двете фигури по-долу: Ще се даде опция на дребни и междинни потребители със лични съоръжения да се придвижат отвесно и освен да понижат сметките за ток, само че и вероятно да генерират в допълнение доходи от продажба на електричество. Това за тях би било по едно и също време и растеж, и възстановяване на облагата. Ще се даде опция на семействата със лични съоръжения освен да усъвършенстват разноските си за електричество, само че и да генерират спомагателни доходи. Това е изключително забавно с оглед обезпечаване на помощи от страната за обществено слаби - примерно се конфигурират слънчеви системи за сметка на страната, вместо просто да се дават пари като енергийни помощи, като остатъкът сила се употребява от общината. Това е значимо, тъй като НЕ става въпрос за спомагателни пари, а просто за пренасочени и дисконтирани във времето средства, които и в този момент съществуват под някаква форма. Ясно е, че новата децентрализирана електрическа система, въпреки да дава разнообразни благоприятни условия, съставлява смъртна заплаха за бизнес модела на съществуващите компании. Разбираемо е насъбраното у някои предпочитание за надали не бърза гибел на тези мастодонти, само че това би било преждевременно, рисково и погрешно решение - не за друго, а тъй като цената, която те имат, въпреки и намаляваща в бъдещето, би трябвало да бъде употребена оптимално в новите бизнес условия. Това не значи никога, че ще би трябвало примерно да се наливат безидейно пари, както това става в Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Нещо повече - огромните компании към този момент започнаха преструктурирания на всички вероятни равнища - както софтуерни, по този начин и финансови. Важното от проучването е, че даже при новите бизнес модели, създадени досега, фирмите не могат да просъществуват при невисок растеж на търсенето (което подхожда на бързо нахлуване на ВЕИ). Въпреки че запазването на тези компании е от интерес на всички, не би трябвало да се не помни, че най-важното е ползата на обществото, а не това на компанията и нейните притежатели (това е една друга значима област, която ще търпи бурно развиване и полемики, изключително в днешните спешни времена).
Класическата конструкция на електрическата система и веригата на цената

Увеличаване

Класическата конструкция на електрическата система и веригата на цената

Преглед на оригинала Смаляване

Структура на предаване на електричеството и веригата на цената

Увеличаване

Структура на предаване на електричеството и веригата на цената

Преглед на оригинала Смаляване

Нека не задълбаваме повече в проучването на Тексаския университет - аз му обърнах внимание най-много тъй като желая и чакам да видя сходно независимо научно проучване за България, лишено от политически пристрастия и кариеристични подбуди или обслужващо непознати ползи - нещо, което следим при всеки сходен опит през годините.

Няма никаква причина обаче за подозрения в това, че проучванията, представени в предната публикация, дружно с изложените в тази демонстрират абсолютно, че прекосяването на напълно електрифицирана промишленост ще е по-евтино заради успеваемостта и понижената приложимост на сила. И това ще е за сметка просто на пренасочване на разноските, а не безусловно на нови спомагателни суми.

Защо тези процеси, пред които сме изправени, са надалеч по-важни от цената на тока?

Енергетиката е основна част от националната сигурност и надали би трябвало да убеждаваме някого, че доста от споровете през последните 40 - 50 години са били свързани точно с енергийни ползи. Затова би трябвало да се поучим от историята.

Едно леко отклоняване, въпреки и единствено на пръв взор - Airbus A 380 беше създаден като контраст на Boing 747, като имаше простата концепция да обслужва големи пътникопотоци от хъб до хъб. И нещата изглеждаха стопански чудесно - вършим нов, по-ефективен аероплан, транспортираме повече пасажери, затова цената на пасажер ще е доста по-малка от всичко съществуващо (такъв е и аргументът зад концепцията за големи енергийни блокове).

Това, което в последна сметка се промени и направи този жанр самолети неизползваеми, е опцията доста дребни компании да вършат полети с по-малко пасажери непосредствено, без да минават през хъба или националния транспортьор. Същото ще се случва с дребните производители на ток, който ще могат да продават непосредствено на други потребители.

Вторият, още по-страшен проблем е, че в условия на рецесия избуяват всевъзможни рискови хрумвания, завоалирани под някакви благородни цели. Съвсем неотдавна излезе филм на Майкъл Мур, изискан по всичките стандарти на политическата пропагандата. Точно там се постановяваше тезата, че казусът на планетата е, че е пренаселена. Като имате поради дискутираните тук 67% % загуби на сила, както и обстоятелството, че сега страните с максимален разход на сила не са разрастващите се страни, а тъкмо развитите, ще разберете за какво това освен не е правилно, само че е и доста рисково. А е рисково, тъй като идва тъкмо от най-развитата сега и най-милитаризирана индустриална страна. Паралелите с предишното са прекомерно ясни, нали?!

Защо съм оптимист?

Разбира се, всичко може да се случи и всичко зависи от европейците. Ясно е, че Европа е най-успешният политически план в цялата история на човечеството. Ясно е, че е бодил в очите и на Русия, и на Америка напоследък, както и на Китай, въпреки и по друг метод. Но е ясно и друго: Европа няма задоволително лични фосилни източници и затова има интерес да развива всевъзможни вероятни различни, с цел да обезпечава енергийна самостоятелност. А каква по-голяма самостоятелност от това да си набавяш нужната сила от безгоривна съставния елемент (фосилни източници или атомно гориво)?! Европа е водеща във всички най-важни ВЕИ разработки - слънчеви технологии, вятърни, водородни. Производството на соларите може и да е в Китай, само че това не е нещо, което не може да бъде създадено елементарно и в Европа, в случай че би трябвало и/или има смисъл. Европейската енергийна система е извънредно интегрирана в обединен пазар, което разрешава поетапно прекосяване от едни индустриални мощности към други без големи и скъпо струващи реконструкции или планове. Да, доста компании ще имат надалеч по-ниски обороти, само че пък ще имат и понижени разноски и може и да не са загуба в последна сметка. Добре е за борсата и вложителите компанията да има растеж, само че по-важното е какви са приходите от активността, тъй като оттова идват парите за всичко останало. Ще би трябвало администрацията да е по-ефективна и електронизирана. Ще би трябвало да сме още по-нетърпими към корупцията и неефективните планове и се върви натам. В такива времена се вършат или огромни зулуми (и всичко се приписва на изключителното положение), или исторически стъпки. Преди 70 години бе направена тъкмо такава огромна историческа стъпка с полагане основите на днешна Европа. Времето ще покаже, само че би трябвало към този момент да сме наясно - без дейното присъединяване на всеки от нас нищо положително не може да се чака.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР