Децата във военни зони все по-често са използвани като оръжия

...
Децата във военни зони все по-често са използвани като оръжия
Коментари Харесай

Тревожен доклад: Децата все по-често използвани като живи оръжия

Децата във военни зони все по-често са употребявани като оръжия - вербувани да се бият, принуждавани да стават камикадзета и употребявани като човешки щитове. Това се споделя в годишния отчет на УНИЦЕФ, представен от интернационалните медии през днешния ден.

Изнасилвания, насилствени бракове, отвличания и иго на малолетни и малолетни са към този момент нормални практики в спорове в страни като Ирак, Сирия и Йемен, както и в Нигерия, Южен Судан и Мианма.

Някои отвлечени от радикални групировки деца са подлагани още веднъж на тормоз от силите за сигурност след освобождението им. Други стават непреки жертви на боеве заради недохранване и заболявания, провокирани от стеснен или пресечен достъп до храна, вода и санитарни услуги. 

Около 27 милиона деца в зони на спор са престанали да посещават учебно заведение. 

" Деца биват вземани на прицел и излагани на офанзиви и брутално принуждение в своите домове и учебни заведения и на игралните си площадки. Тези офанзиви не престават година след година, само че не трябва да претръпваме към тях. Такава грубост не може да се трансформира в новата норма ", декларира шефът на стратегиите за изключителни обстановки на УНИЦЕФ Майкъл Фонтейн, представен от вестника. 

Повечето потърпевши деца са в страни с отдавнашни спорове на африканския континент. Пострадали от спорове деца има и в страни от Близкия изток и Централна и Югоизточна Азия. 

УНИЦЕФ приканва всички участници в спорове да съблюдават интернационалното филантропично право и неотложно да прекратят насилията над деца и обстрела на цивилни инфраструктури, в това число учебни заведения и лечебни заведения, отбелязва " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.  
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР