Децата в училищата и детските градини вече получават качествени български

...
Децата в училищата и детските градини вече получават качествени български
Коментари Харесай

Започнаха доставките на плодове и мляко в училище

Децата в учебните заведения и детските градини към този момент получават качествени български плодове и млечни артикули, оповестиха от Фонд „ Земеделие “, съобщи БГНЕС. От началото на октомври доставките на артикули в образователните за заведения по двете схеми „ Училищно мляко “ и „ Училищен плод “ са факт.
На утвърдените претенденти по двете учебни стратегии е дадена опция да стартират по-рано доставките по отношение на минали образователни години, с цел да бъде обезпечен по-голям брой пресни плодове, създадени от български производители, оповестиха още от Фонда.
Няма риск от компрометиране на учебните схеми за образователната 2019/2020 година Тяхното осъществяване върви ускорено, увериха от Фонда и допълниха, че всички подадени заявки за утвърждение от образователните заведения са обработени. За близо 80% от тях, общо по двете схеми, към този момент са издадени актове за утвърждение. За останалите заявители е изискана спомагателна информация.
„ Стартираха доставките от началото на октомври. Това стана факт, откакто определението на Върховния административен съд от 25.09.2019 година влезе в действие.
Петчленен състав на Върховен административен съд отхвърли дефинитивно настояването за прекъсването на действието на Постановление № 32 на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения “, разгласи заместител изпълнителният шеф на ДФЗ Иван Капитанов. Той посочи, че издадените през 2018 година актове за утвърдени на снабдители до 3 години по учебните схеми са прекъснати, без значение от периода, за който са били издадени. Той акцентира, че новите актове ще са с годност от 1 година.
 
Припомняме, че постановлението беше оспорвано от производители пред Върховен административен съд. Те показаха мнение по-рано през годината, че схемите не способстват за това децата да получават качествени мляко и плодове. Според тях схемите " Училищно мляко и учебен плод " би трябвало да се обслужват и да са приоритет на производството, поради обстоятелството, че това е най-късата верига от производството на първични материали през преправка до децата. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР