Африканските деца са изключително уязвими от изменението на климата, казва ООН

...
Децата в Африка са изключително уязвими от изменението на климата,
Коментари Харесай

Децата в Африка са изключително уязвими от изменението на климата, но са "за съжаление" игнорирани от онези, които са отговорни за финансирането на борбата срещу кризата, каза ООН в петък.

Африка – континент с население от 1,2 милиарда души – е дом на някои от страните, които са най-малко отговорни за въглеродните емисии, но е засегната непропорционално силно от суши, наводнения, бури и горещи вълни.

Децата в 48 от оценените 49 държави са при „висок или изключително висок риск“ от климатични сътресения, каза агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ в доклад, озаглавен „Време е да се действа“.

„Ясно е, че най-младите членове на африканското общество понасят тежестта на суровото последиците от изменението на климата", каза Лике ван де Вил, заместник-директор на УНИЦЕФ за източна и южна Африка.

"Те са най-малко способни да се справят поради физиологична уязвимост и лош достъп до основни социални услуги."

Освен това , те „са ужасно пренебрегвани от ключовите финансови потоци за климата, необходими, за да им помогнат да се адаптират, оцелеят и отговорят на климатичната криза“, каза УНИЦЕФ.

Изменението на климата: Криза и възможности за Африка

Децата, живеещи в Нигерия, Гвинея, Гвинея-Бисау, Чад, Централноафриканската република и уморената от войни Сомалия, са изложени на най-голям риск, се казва в него.

Основна грижа е излагането на болести, тъй като децата са изправени пред „смъртоносна комбинация от засилено излагане на множество и все по-сериозни шокове".

Агенцията на ООН заяви, че по-малко от три процента от глобалното финансиране за справяне с изменението на климата е насочено към децата и призова да се направи повече, особено от частния сектор.

„Трябва да видим по-силно фокусиране на финансирането към тази група, така че те да бъдат подготвени да се справят цял ​​живот с предизвикани от климата смущения“, каза ван де Вил.

Докладът на УНИЦЕФ беше публикуван дни преди първия в историята Среща на високо равнище за климата в Африка в кенийската столица Найроби следващата седмица.

Конференцията има за цел да покаже Африка като потенциален център за зелена енергия, в първата от поредица от големи срещи преди критичните преговори на ООН.

Със света далеч от целта си за намаляване на въглеродните емисии и общностите, засегнати от екстремни метеорологични явления, срещата на върха за климата през ноември в богатите на петрол Обединени арабски емирства ще бъде доминирана от сблъскващи се визии за енергия.

Климатичната конференция се открива в понеделник и трябва за приключване в сряда.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР