Децата, учениците и студентите в България да получават по-качествено образование.

...
Децата, учениците и студентите в България да получават по-качествено образование.
Коментари Харесай

Ръст на учителските заплати и безплатни градини за децата над 3 години са сред приоритетите на МОН

Децата, учениците и студентите в България да получават по-качествено обучение . Към тази цел ще са ориентирани главните старания на Министерството на образованието и науката (МОН) през 2022 година

За начало страната ще усили обсега на децата в детските градини, като ги направи изцяло безвъзмездни. В момента родителите на тригодишните са освободени от такси единствено в обособени общини. За в бъдеще няма да заплащат в цялата страна. Така повече деца ще бъдат включени в предучилищна подготовка от най-ранна възраст, което има основно значение за пълноценно присъединяване в просветителната система по-късно.

Качеството в учебното обучение зависи преди всичко от квалификацията и мотивацията на преподавателите. Ето за какво ще бъдат увеличени учителските заплати , тъй че размерът им да надвишава с 25 процентни пункта междинното заплащане за страната.

За първи път от 10 години, отвън покачването на заплатите, ще се усили и стандартът за прехрана на просветителните институции.

Ще бъде основана и тествана нова методика за оценка на добавената стойност на образованието. Тя ще бъде употребена като главен съставен елемент на оценката за качеството на преподаване в учебните заведения, отчитайки техните справедливи специфики, да вземем за пример вид обитаемо място, учебен статус на родителите и други

Ще стартира практическата разработка на Единна електронна платформа за просветителни услуги и наличие , така наречен електронен учебен облак. Той ще обезпечи достъп на всички учители, възпитаници и техните родители до наличните електронни просветителни запаси, събрани на едно място.

Друг фокус е професионалното обучение . Целта е то да стане по-привлекателно за младежите и да приготвя нужните експерти за действителните потребности на стопанската система по райони в средносрочен и в дълготраен проект. Ще се работи за възстановяване на материалната база най-много със средства по Плана за възобновяване и резистентност. Там са планувани пари за цялостното възобновяване и преоборудване на 24 професионални гимназии, които ще бъдат учебни заведения - хъбове в своите райони.

Ще се развиват още по-тесни връзки с бизнеса посредством привличане на преподаватели от действителното произвеждане и вложения в мрежата от професионални гимназии. МОН изиска в допълнение финансиране за повишен план-прием в паралелките за дуално образование, както и в тези по предпазени специалности и специалности с дефицит на пазара на труда.

Предвиждат се съществени вложения за доста обогатяване на извънкласните действия . Те ще създадат учебното заведение по-привлекателно и ще оказват помощ на учениците по-бързо и елементарно да възстановят обществените контакти между тях след дългите интервали на изолираност и онлайн образование по време на пандемията. Наред с това МОН е поискало в държавния бюджет за тази година да бъдат включени спомагателни средства за ремонт на физкултурни салони и спортни площадки.

Повишаването на качеството на висшето обучение зависи от квалификацията на преподавателите. Подготвя се серия от ограничения за гарантиране на високо равнище на тяхната подготовка.

Една от тях е битката с плагиатството . Вече ще бъдат проверявани всички научни изявления, а освен тези, които се употребяват в състезания за академично израстване, както е в този момент.

Ще се сътвори двустепенна конструкция за инспекция за плагиатство . Чрез нормативни промени висшите учебни заведения и научните организации ще бъдат задължени да основат свои комисии по академична нравственос. Те ще вършат първичните инспекции. Съществуващата национална Комисия по академична нравственос към МОН ще бъде втора инстанция, пред която ще могат да се апелират решенията на комисиите от по-ниското ниво.

Отделно от това се плануват промени в акредитацията на професионалните посоки в университетите и атестацията на преподавателите, както и преструктуриране на висшите учебни заведения. По тези въпроси следва по-широка полемика, с цел да се намерят най-ефективните решения.

През 2022 година ще стартират част от дейностите по Плана за възобновяване и резистентност и по двете европейски стратегии - за обучение и просвета. Това изисква подготовка да огромен набор от документи, създаване на условия за кандидатстване и процедури за оценяване на плановите оферти. МОН ще насочи доста старания към тези значими действия, с цел да обезпечи бърз и безпроблемен старт на българските просветителни и научни планове, които ще бъдат финансирани със средства от Европейски Съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР