Децата у нас най-често се възпитават с шамари. За това

...
Децата у нас най-често се възпитават с шамари. За това
Коментари Харесай

Децата у нас се възпитават с шамари най-често

Децата у нас най-често се възпитават с плесници. За това сигнализира гражданското обединяване - "Детство без принуждение ". През 2017-та сигналите за принуждение над деца са над 700, съобщи NOVA.

Според неотдавна извършено изследване 70% от българските родители са употребявали някаква форма на физическо наказване. Най-често това са шамарите. В учебните заведения и детските градини сходни практики също са публикувани.

Близо половината от децата у нас са страдали от вербално принуждение, над 20% от физичеко като удар или причиняване на болежка, а 14% са били наказвани посредством игнориране.

През предходната година над 11 хиляди деца са потърсили помощ на националната телефонна линия. Като максимален собствен проблем актуалните деца дефинират самотата.

Като родител на две деца, едното от които младеж, Стела признава, че прибягва до санкции. „ Това е едно от най-важните неща, тъй като, в случай че им разрешавам всичко... няма по какъв начин, не може. Ако в този момент не се научат да създадат това, което желая от тях като деца, няма да се научат и като огромни хора да вършат това, което ще се желае от тях, а то ще е доста по-сериозно”, споделя майката. Дъщеря й Зорница признава, че нормално майка й я санкционира справедливо.

Все по-често обаче родителите минават границата от доброжелателно образование към властническо, настояват психолозите. А то съвсем постоянно било съпроводено с принуждение

„ Има последствия за връзките освен с връстници, само че и в дълготраен проект. Отношенията на детето като зрял субект - околните връзки, интимните връзки, въобще способността за обществена връзка е накърнена”, изясни психологът Анет Маринова.

А тези деца съгласно специалистите са по-склонни в бъдеще към приложимост на опиати, спор със закона, самоубийства и изпадане в меланхолия. Към същото са склонни и пасивните жертви на експанзия.

„ В срещите ми с деца, които имат проблеми в връзките с връстници, държанието, даже в образованието се стига до история на принуждение - било то сред сътрудниците, сред съпрузите, нещо, на което детето става свидетел”, добавя Маринова

От "Детство без принуждение " към този момент работят по оферти за законови промени. Сред тях е и концепцията за основаване на ново Министерство - на фамилията.

„ Социалната ни система е в доста разпръснато положение. Агенцията за протекция на детето няма свои хора или свои обособени клонове в страната, където са отдели за протекция на детето - макар съвпадението в имената, тези отдели не са към Агенцията, а са към Министерството на труда и обществената политика - ето виждате какъв брой комплицирано става”, споделя Георги Апостолов.

През 2017-та подадените сигнали за принуждение в Отделите за протекция на детето в страната са близо 1 300.

Актьорът Ивайло Захариев пък показа, че би трябвало да разбираем на децата да не отвръщат на експанзията с експанзия, било то в учебно заведение, или на площадката и вместо това - да потърсят помощ от възрастен.

Арестуваха трима мъже за полова употреба на деца онлайн

В Съединени американски щати задържаха 1140 души за полови похищения над малолетни

30-годишен педофил, насилил над 200 деца, получи 22 присъди

Разследване на BBC за педофилия докара до война с Фейсбук

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР