Децата със здраво самочувствие са по-уверени и по-лесно се справят

...
Децата със здраво самочувствие са по-уверени и по-лесно се справят
Коментари Харесай

Как да възпитаме децата, за да имат самочувствие

Децата със крепко самочувствие са по-уверени и по-лесно се оправят с провокациите, пред които се изправят. Те имат реалистична визия за себе си, познават мощните и слабите си страни и могат да си слагат цели за развиване, които систематично да следват.

Децата, които се ценят, могат да отстояват мнението си и да взимат значими решения за себе си. В съпоставяне с децата с ниско самочувствие, те по-лесно поддържат връзка с другите и по-лесно се приспособяват в нова среда.

Една от значимите основи на самочувствието е мисленето за триумфа. Децата със положителна самокритика знаят, че триумфът е функционалност на положените старания. Ако се трудиш и се упражняваш, ще пристигна и резултатът.

 деца сладолед iStock

Тяхното мислене е: „ Аз мога! “ Децата с ниско самочувствие имат вяра, че триумфът е характерен на умните или на късметлиите и напълно не зависи от положените старания. Тяхното мислене е: „ Няма да се оправя! “

Може да звучи необичайно, само че самоувереността се гради от най-ранна бебешка възраст. Как можем да помогнем на детето си да построи самочувствие?

Формулата е елементарна – самочувствието пораства тогава когато детето, от една страна се усеща способно, вижда достиженията си и развиването си и има вяра, че може се оправя независимо, а от друга - усеща, че е обградено с доста обич, положителна противоположна връзка и окуражаваща поддръжка от страна на родителите.

 дете деца Unsplash.com

Моделът на себеприемането в действителност се построява от най-ранна детска възраст. Във всекидневните игри и взаимоотношение с родителите децата учат доста за това по какъв начин да гледат на себе си. За да изградите основите на самоувереността у бебето, то би трябвало да се почувства признато и обичано. Гушкайте го, целувайте го, говорете му, играйте с него. Когато стартира да гука, отвръщайте му. Когато познаете желанията и възприятията му - назовете ги. Когато прояви интерес към нещо, приближете го и обяснете какво вижда. Когато пробва нови неща – примерно да се обръща, да се изправя, да доближава до играчка, го окуражете да продължи да пробва и го нацелувайте, че поставя старания и че се оправя. Кажете му, че е мъдро, способно и че бързо учи .

 деца на море Eucerin Kids

Колкото повече израства детето, толкоз нови умения придобива. Дайте му опция да ги ползва. Нека да тича, да скача, да се катери, да се пързаля, да се пробва да се обува, да се облича, колкото и постепенно да е това. Оставете детето да поеме рисковете на възрастта си и да позволява неточности. Ако човек се опасява да бърка, то е по-вероятно да се отхвърля пред провокациите. Успяват тези, които се учат от грешките си и трансформират държанието си. Вашата задача е да следите за сигурността на детето и да го научите по какъв начин да се пази.

Включвайте детето в дейностите на огромните. Малките обожават да оказват помощ във всекидневните отговорности. Окуражавайте опитите на детето да взе участие наред с вас. То ще се почувства задоволено и гордо , тъй като способства и по този начин ще построи чувство са личната си полезност. Включването в домашните отговорности е значимо и за по-големите деца. Освен, че това ги приучва на труд и на носене на отговорност, най-много им оставя увереността, че са потребни.

Да стимулирате детето да показва мнение и да прави избор, значи безусловно, че цените личността му. Дори най-малките могат да вършат избор. И да не могат да приказват, децата могат да показват. Може да го попитате какъв плод желае, като покажете в едната ръка ябълка, а в другата портокал. Когато излизате на открито, може да избере кои играчки да вземете. Може да избира облеклата си. Окуражавайте по-големите деца да формулират стремежи, планове, да показват усеща, хрумвания и оферти. Включвайте ги във взимането на фамилни решения. Така ще се почувстват ценени .

Дайте опция на децата независимо да вземат решение провокациите, пред които се изправят. Оставете ги да опитат първо сами, да тестват разнообразни разновидности. Дори когато детето ви желае да му помогнете, вижте дали може с въпроси или някаква подсказка да го насочите още веднъж да потърси единствено. Поздравете детето за триумфа и за напъните! Да откриваш самичък, да учиш нови неща посредством опита си и да се справяш е най-бързият път към построяването на положителна самокритика и оптимистични настройки.

Разбира се, вие като родител би трябвало да прецените дали и по кое време се постанова вашата интервенция. Важно е да ги оставите да се оправят със дилемите, които са във опциите им, само че също по този начин е значимо децата да знаят, че сте наоколо и може да се извърнат към вас за помощ, когато се затруднят. Ако детето е изправено пред прекомерно комплициран проблем и не получава помощ, това може да има противоположен резултат за самочувствието му.

Осигурявайте на децата богати прекарвания. Опознавайте разнообразни места, участвайте в разнообразни групи – примерно: танци, йога, ходете на спектакъл. Поставяйте пиеси вкъщи. Дайте опция на детето да учи нови умения – да учи езици, да тренира спорт, да рисува, да свири на инструмент и така нататък Колкото повече положителен опит има едно дете и колкото повече действителни умения то придобива в друга среда, толкоз по-високо самочувствие ще има.

 дете деца Istock

А в случай че има опция да ползва уменията си, с цел да позволява задания у дома, в учебно заведение или с приятелите си, за него ще е скъпо прекарване, което ще подхрани чувството му за лична стойност. Важно е обаче, детето да взе участие в тези занимания стимулирано и с готовност и да има опция да избира съгласно ползите си. В противоположен случай, ще постигнете противоположен резултат.

Окуражавайте опитите на детето да ви разсмее. Децата на 2 и 3 години може да вършат опити да ви забавляват като вършат необикновени придвижвания и муцки, целеустремено позволяват неточности по време на игра, пробват се да ви заблудят, че желаят нещо, поставят си ваши облекла и обувки и така нататък Окуражавайте детето в неговите опити и даже и да не чувствате натурален позив за смях, засмейте се, забавлявайте се дружно с него. Повече за това по какъв начин децата развиват възприятието си за комизъм може да прочетете на страниците на уеб страницата „ Детето играе “ .

Слушайте децата си. Нека ви опишат за ежедневните си прекарвания. Задавайте им отворени въпроси като: „ Ти по какъв начин се почувства в тази обстановка. “, „ Какво се случи? “, „ Какво мислиш за това? “.

Ангажирайте ги в игра да описват приказки и истории. Така те ще се научат да показват мислите си и ще знаят, че вие ги цените и почитате. Ще са горди и че сами са основали нещо.

 деца iStock

Давайте противоположна връзка, от която детето може да учи. Не е задоволително да кажете „ Браво! “, посочете съответни дейности и резултати, с които да отличите достиженията на му – „ Виждам, че използваш от ден на ден епитети в съчиненията си и се опитваш да описваш дейностите с по-живи и образни сказуеми. Успях да си показва картината. “ Така детето схваща, че вие в действителност се интересувате от това, което прави. Освен това, му помагате елементарно да се ориентира в какво е напреднало и по какво още би трябвало да работи.

Резултатът от всички положени от вас старания, ще е убеден младеж, който знае личната си стойност и може да се оправя с оптимизъм и действителни умения с житейските провокации.

Какъв вид майка сте, можете да разберете от нашия тест >>>
.month-theme.image-container { background: url(https://m3.netinfo.bg/media/images/39378/39378295/1600-398-themeseptember.jpg); } Тема на месеца в Edna.bg Обратно в час
c Септември  Как да познаете дали детето ви има проблем с очите Обратно в час Как да познаете дали детето ви има проблем с очите  Как да накараме децата да хапват здравословно – задачата допустима! Обратно в час Как да накараме децата да хапват здравословно – задачата допустима!  Внимание, родители: захарта в действителност кара децата ви да се държат зле Обратно в час Внимание, родители: захарта в действителност кара децата ви да се държат зле Прочети още
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР