Децата с по-големи сестри имат по-добри езикови умения от тези

...
Децата с по-големи сестри имат по-добри езикови умения от тези
Коментари Харесай

Децата с каки говорят по-добре от тези с батковци

Децата с по-големи сестри имат по-добри езикови умения от тези с по-големи братя, сочи скорошно изследване на френски откриватели.

В рамките на проучването учени от френски университет анализирали въздействието на братя и сестри върху словесните умения на детето.

Изследователите са се възползвали от данните на френското изследване EDEN, което е анализирало деца и техните майки на възраст от 2 до 11 години.

Езиковите умения на децата се мерят в съответна възраст с разнообразни способи. Децата, които са задоволително пораснали, бяха подложени на проби като повторение на думи и фрази, изложение на фотоси и изброяване на животни, до момента в който анализът на 2-годишните се организираше с присъединяване на техните майки.

Данни от 1 276 френскоговорящи деца, приключили езиковите проби, в това число 547, които имат батко или кака, бяха оценени от изследователския екип.

Резултатите от изследването, които бяха оповестени в Psychological Science, демонстрираха, че децата, които нямат батко или кака, са по-добри във връзка с вербалните умения, до момента в който тези, които имат братя, се оказаха по-малко сполучливи.

Причината, заради която каките въздействат позитивно на езиковите умения на детето спрямо батковците, към момента не е разпозната, макар че откривателите допуснаха, че това може да се дължи на вроденото майчино възприятие при девойките. Изследването също по този начин допуска, че тези, които нямат батковци или каки, имат по-добри езикови умения, защото може да имат по-качествено време с родителите си.

Възрастовата разлика сред братята и сестрите наподобява не оказва въздействие върху езиковата дарба, означават откривателите и прибавят, че ще има по-широки изводи след изследвания върху деца, говорещи други езици, защото това изследване е лимитирано единствено с тези, които приказват френски. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР