Децата с диабет тип 1 са дискриминирани по отношение на

...
Децата с диабет тип 1 са дискриминирани по отношение на
Коментари Харесай

Променят критериите за кандидатстване на деца с диабет тип 1 за глюкозни сензори

Децата с диабет вид 1 са дискриминирани във връзка с актуалното лекуване и надзор на тяхното заболяване, същото се отнася и за възрастните с присъщ хиперинсулинизъм и инертен автоимунен диабет (LADA). Това написа в отворено писмо до институциите, подписано от 500 родители на деца с диабет и 142 възрастни пациенти със болестта.

Неоправдано високи критерии при предписването на датчици за дълготрайно мониториране равнищата на кръвната захар, липса на реимбурсация на иглите за инсулиновите химикалки, изключване от реимбурсния лист на Здравната каса на глюкагона – животоспасяващо средство за незабавно приложение при тежки хипогликемии, малцина комисии, които издават протоколи за медицинските произведения. Това са единствено част от проблемите на пациентите, които чакат решение отдавна.

В отговор на поставените въпроси през днешния ден НЗОК популяризира отговор, в който се показва, че към този момент се подхващат ограничения за смяна в посока към улеснение на родителите на децата с диабет вид 1, като са готови съответни оферти.

Създава се още една профилирана комисия в плевенската УМБАЛ „ Д-р Г. Странски” за издаване на протоколи за пациенти до 18-годишна възраст, с което да се разшири териториално достъпът на децата до здравната услуга и нужните медицински произведения. Облекчава се и административният ред за удостоверяване на протоколите за медицински произведения за инсулинови помпи и датчици за дълготрайно мониториране на равнището на глюкозата при лекуване на захарен диабет вид 1, като експертизата при започване на лекуването ще се реализира в комисия в районните здравноосигурителни каси (РЗОК), а не в Централното ръководство на НЗОК, с което ще се спести времето за одобряване на началното лекуване, твърдят от финансиращата институция.

Друга значима смяна е, че за пациентите под 18-годишна възраст към този момент ще се приема друга стойност на медицинския аршин при кандидатстване за датчици - равнище на HbA1c ≥ 7%, а не равнище на HbA1c ≥ 8%, както е до момента.

„ В „ Списък на болесттите, за чието домашно лекуване на територията на страната НЗОК заплаща изцяло или отчасти лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели “, който се утвърждава с решение на Надзорния съвет на НЗОК, не са включени други положения и болести от графа Е16 „ Други разстройства на ендокринната секреция на панкреаса “, защото за тях няма направени оферти от съответните експертни препоръки. В тази връзка належащо изискване за възнаграждение на терапия на пациенти със заболяване присъщ хиперинсулинизъм е то да бъде включено в горепосочения лист “, изясняват от НЗОК.

От касата означават още, че към сегашния миг иглите за инсулинови химикалки не се възстановяват, защото мнението на специалистите е, че забележителна част от лекарствените артикули – стандартни и аналогови инсулини, се дават от притежателя на разрешението за приложимост към отпусканите инсулини.

Към момента са налице и спънки за включването на глюкагона за реимбурсация, показват от НЗОК и прецизират: „ За да има опция НЗОК да заплаща изцяло или отчасти лекарствени артикули с интернационално непатентно название (INN) Glucagon, ATC код H04AA01, за домашно лекуване на захарен диабет вид 1 и вид 2, е належащо те да бъдат включени в Приложение № 1 на Позитивния лекарствен лист. За задачата е належащо притежателят на разрешението за приложимост да подаде заявление в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули (НСЦРЛП), който да ги включи в листата “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР