Децата родени в Херсонска област след нахлуването на Русия в

...
Децата родени в Херсонска област след нахлуването на Русия в
Коментари Харесай

Русия национализира децата, родени след 24 февруари в Херсонска област, прави ги автоматично руски граждани -

Децата родени в Херсонска област след нахлуването на Русия в Украйна автоматизирано стават жители на Руската федерация. Това заяви заместник-ръководителят на окупационните съветски управляващи в Херсонска област Кирил Стремоусов, представен от ТАСС. Децата сирачета, които живеят на територията на региона също стават съветски жители и към този момент са получили поданството си, добавя Стремоусов.

Прокремълският служител не е прецизирал пред организацията нито по какъв начин процедурата по „ национализацията ” на децата, родени след 24 февруари е контролирана правно, нито по силата на какъв нормативен акт става даването на съветско поданство. По сумите на Стремоусов, обаче, в Херсонска област имало огромен интерес към съветски паспорти и към този момент били подадени над 10 хиляди заявки за съветско поданство от поданици на региона.

На 25 май съветският президент Владимир Путин подписа декрет, който дава право на опростено придобиване на съветско поданство на жителите на Херсонска и Запорожка области на Украйна. Те ще могат да получат съветски паспорт по същата процедура като жителите на областите Донецк и Луганск, които Москва счита за самостоятелни републики. Този декрет не планува автоматизирано заграбване на поданство по рождение.

Херсонска област е съвсем напълно под контрола на съветските войски от началото на март. Назначените от Москва локални представители на властта неведнъж заявяваха желанието административната област да се причисли към Русия. На 11 юни започнаха да издават и първите съветски паспорти на поданици на Херсонска и Запорожка области.
беше обявено, че първите съветски паспорти започнаха да се издават в Херсонска и Запорожка области.

На 10 юни Върховната рада на Украйна подава план за тъжба до комисиите на Организация на обединените нации по правата на индивида и правата на детето с гледище на отбрана за украинските деца, отвлечени принудително в Русия или в окупирани от Русия територии. Радата помоли интернационалните организации за подпомагане за връщането на тези деца в Украйна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР