Децата растат като гъбки, всеки е чувал тази фраза, но

...
Децата растат като гъбки, всеки е чувал тази фраза, но
Коментари Харесай

10 грешки, за които повечето родители горчиво съжаляват

Децата порастват като гъбки, всеки е чувал тази фраза, само че се убеждава в нейната правота едвам когато стане родител. Всички майки и бащи желаят най-хубавото за своите деца. Едни работят, с цел да им купуват нови играчки. Други са строги, тъй като желаят децата им да израснат дисциплинирани и целеустремени, трети пък дават опция за избор на децата си. Има едно нещо обаче, по което родителите си наподобяват. Когато от дистанцията на времето погледнат обратно към спомените си, съжаляват за пропуснатите моменти. Най-тъжното е окончателно възприятие на света. Ето защо съжаляват родителите. Ако можете, предотвратете го.

1. Не са прекарвали задоволително време с децата си.

Малкото дете пораства толкоз бързо. Кога беше бебе, по кое време стартира да приказва – това е въпросът, който съвсем всеки родител си е задавал. Като дребни, децата имат непрекъснато потребност от контакт с възрастните. Истината обаче е, че и родителите имат потребност от децата. Това е двупосочна връзка, която е еднообразно значима и за двете страни. Само че едната страна от време на време не го осъзнава. Наистина ще ви остане доста малко време за себе си, в случай че въобще ви остане, в действителност ще сте изморени непрекъснато, ще сте недоспали, манджата в множеството случаи ще загори на котлона или във фурната, в случай че въобще ви остане интервал за готвене, несъмнено ще си миете косата един път в седмицата, само че времето, прекарано с децата е скъпо. Няма нищо неприятно в това, да си свършите нещо, до момента в който детето си играе. Но в случай че това е табиет за вас и не играете с него, сигурно един ден ще съжалявате горчиво. А това време в никакъв случай, в никакъв случай няма да се върне. Докато се обърнете, то ще е пораснало и към този момент няма да желае да бъде непрекъснато с вас.

Няма връщане обратно. Времето е окончателно отлетяло. Утре децата ви няма да се нуждаят от вас по този начин, както през днешния ден. Затова бъдете с тях освен физически, само че и духовно. Споделяйте пълноценно време дружно. Наслаждавайте се на всеки момент.

2. Не са прегръщали задоволително децата си.

Учените са потвърдили неведнъж какъв брой значими са прегръдките за здравето (физическо и психическо). Съществуват редица явни преимущества, а да не приказваме какъв брой е прелестно да прегърнеш личното си бебе/дете. Понякога родителите не го вършат заради разнообразни аргументи: да вземем за пример чели са, че е възпитателно бебето да не се прегръща, до момента в който не навърши избрана възраст; споделили са им да не разнасят бебето, когато има колики, тъй като ще свикне да заспива на ръце. Ако сте следвали тези препоръки като млад родител, сигурно сте съжалявали на по-късен стадий от живота си. Прегръщайте децата си! Как е допустимо майчината прегръдка и обич да навредят?

Ако не прегръщате задоволително децата си, когато пораснат (а това ще стане доста по-бързо, в сравнение с ви се иска), на собствен ред няма да желаят да ги прегръщате, тъй като вие ще сте основали този табиет у тях.

3. Не са създали задоволително фотоси или видеоклипове.

Разбира се, че не е съдбовно в случай че сте създали прекомерно малко фотоси на децата си или никакви (въпреки че би било малко странно). Във всеки случай това няма да навреди на здравето на децата ви, няма да се отрази на тяхното образование, на техните полезности, на тяхното психическо положение. Само че е прекомерно евентуално един ден да ви се прииска да си спомните някой миг и да не можете. Ще ви се прииска да си припомните онази усмивка на щерка си, до момента в който я люлеете на люлката, или оня блеснал взор на сина си, когато получава първия конструктор. Безценни моменти! Колко хубаво би било да можете да се връщате към тях още веднъж и още веднъж. А представете си какъв брой прелестно би било да ги съпреживеете с към този момент порасналите си деца и да ги накарате да се видят през вашите очи.

Надали в миналото ще изгледате оня видеоклип на новогодишната заря, само че сигурно бихте гледали още веднъж и още веднъж клипчето с първите стъпки на детето си, от първото пюре, от първата разходка на открито, от всеки скъп миг, който сте споделили дружно. Не се лишавайте от това наслаждение!

Съвет 1: Извадете най-хубавите си фотоси на хартия. Въпреки всички съвременни технологии всевъзможни места за запазване на видеоматериали, нищо не може да размени албума.

Съвет 2: Не прекалявайте със снимането. Не пропускайте удоволствието от непосредствения допир и не гледайте през екрана на телефона по какъв начин детето ви пораства. Непосредственото съпреживяване и шерване е скъпо.

4. Не са записали първите им думи.

Някои деца проговарят внезапно с цели фрази, други – на стадии, като в най-неочаквания миг изричат първата си дума, и то напълно на място. Запишете я. Дори да ви се коства, че в никакъв случай няма да я забравите, ще се изненадате какъв брой подвеждаща може да бъде паметта. Не рискувайте да я забравите, даже да сте я споделили с всевъзможни хора към себе си. Ако вие като родители я забравите, какъв е шансът да я запомнят другите? Също по този начин можете да си извършите цялостен дневник, в който да записвате развиването на речта на детето си до 3-годишна възраст, когато почти може да се каже, че стартира да надраства бебешкото говорене.

Тези мемоари са прелестни. Можете да живеете пълноценно и без тях. Но за какво?

5. Не са играли с децата си задоволително креативен игри.

Не споделяме, че в случай че измисляте разнообразни креативен занимания за детето си, то ще стане безусловно артист, музикант или публицист. Но въпреки всичко има късмет. Със сигурност креативните занимания подкрепят развиването на въображението и креативното мислене, което при всички случаи ще бъде от изгода. Ако измисляте разнообразни занимания за детето си, можете да видите по-добре към какво демонстрира интерес и какво му се удава. Представете си, че детето ви има извънреден гений на художник – по какъв начин ще го откриете, в случай че в никакъв случай не сте му купували пастели и блокче за изобразяване? Четенето на глас, играта с пластилин и разнообразни играчки ще развият интелекта на детето, въображението му, ще обогати речника му. Ако непрекъснато разговаряте с детето си, то сигурно ще проговори по-рано. Трябва да ви кажем, че и едногодишното ще ви разбере чудесно, по тази причина имайте самообладание да му обяснявате всичко и да говорите като с еднакъв – да вземем за пример, в случай че се тръшне на улицата, тъй като не желае да върви, вместо да го тикнете назад ревящо в количката или да го задърпате да върви, обяснете му за какво би трябвало да продължи да върви, къде отивате, какво ще вършиме там и така нататък Вие единствено си мислите, че детето не ви схваща, само че ще видите какъв брой бързо ще се успокои и ще ви послуша. Когато превърнете тази връзка в табиет, ще си спестите доста нерви и ще помогнете за израстването на дребосъка. Освен всичко останало игрите с дребното заздравяват връзката посред ви, а даже единствено това единствено по себе си е основателна причина, с цел да не подценявате значимостта на игрите.

Много постоянно родителите съжаляват, че не са забелязали гения и ползите на децата си, а това нормално си личи от най-ранна възраст. Предложете на детето си опцията да практикува разнообразни занимания и му четете допустимо най-често.

6. Били са прекомерно строги.

Едно е да се скарате на детето си поради невъздържаното му държание, даже да го накажете, в случай че се постанова, напълно друго е да обиждате, да натяквате, да тормозите словесно или физически детето си. Съществува една приказка, че колкото по-високи са упованията към един човек, то толкоз по-успял става той. В реалност обаче е допустимо да постигнете тъкмо противоположния резултат: в случай че непрекъснато критикувате детето си и изтъквате какъв брой неприятно се оправя с нещо, то е евентуално да му подрежете крилцата и да го откажете да се занимава с въпросната активност. Най-малкото ще му убиете желанието и ще го демотивирате. Няма нищо по-лошо от демотивираното дете. Всичко това може да докара до поведенчески проблеми и други затруднения при развиването. Да не приказваме, че по този метод вредите на вашите взаимоотношения с детето и връзката посред ви отслабва.

Да наказвате детето си поради неприятен триумф, е извънредно непрепоръчително, настояват психолозите. Това единствено би намалил цялостния триумф на детето в учебно заведение, би основало у него злост към образователния развой и към вас като „ мъчители ”. Наказанието и поощрението би трябвало да бъдат предизвикани единствено от значими неща. Например двойката в учебно заведение или счупената чаша не са ужасни закононарушения и изискват мъмрене и пояснение, само че не и наказване.

7. Не са взимали под внимание мнението на децата си.

Колко пъти единствено сме чували изрази като: „ Много си дребен, с цел да решаваш! ”, „ Като пораснеш, ще схванеш! ”, „ Още си дребен, няма право на мнение! ”, „ Още си дребен, ще слушаш какво споделят възрастните ” и така нататък Поставете се на мястото на детето. Не е прелестно това да бъде мотив против него, нали? В последна сметка то няма виновност, че още е малко, че не е пълнолетно. Това не значи, че няма право на мнение или че няма право на усеща. Ако бърка, обяснете му, само че не и с довода, че е малко и не схваща, а вие сте огромни и разбирате всичко. Това въобще не е по този начин. Възрастните схващат толкоз малко всъщност… Спомнете си историята на „ Малкият принц ” и ще се уверите какъв брой доста от същинските неща са не запомнили възрастните. Ако непрекъснато пренебрегвате мнението на детето си и не се вслушвате в думите му, е прекомерно евентуално да израсне като нерешителен човек, който не може да взима независими решения. Как може и да бъде другояче, в случай че си привикнал постоянно някой различен да взема решение вместо теб!

Позволявайте на детето си да взима независими решения (когато не го заплашват, схваща се) и само́ да стига до извода за какво не са били верни (ако е така). Позволете му да избира. Дори нещо обикновено като топка или кукла – не му бутайте друга в ръцете, тъй като на вас ви се коства по-хубава. Обсъдете решенията им с тях, само че не ги игнорирайте.

8. Не са доставяли задоволително наслада на децата си.

Хубавите мемоари от детството ни са най-ценното, което имаме и което никой не може да ни отнеме. Нещо повече, дребните ваканции могат да се трансфорат в голямо преимущество на по-късен стадий – в случай че едно дете пораства в здравословна среда и се радва на разнородни прекарвания, това значи, че се развива интензивно. Щастливите деца се приспособяват доста по-бързо в света като възрастни и с лекост развиват взаимоотношенията си с другите.

Много постоянно родителите се връщат обратно в спомените си и съжаляват, че не са водили по-често децата си в Зоологическата градина, в парка, на куклен спектакъл, че не са пътували задоволително постоянно дружно. Ако децата ви са към момента дребни, имате шанса да го измененията. Прекарвайте повече време с тях, положете изпитание за повече многообразие. Приемете го като лек и за себе си, и за тях. Правете щастливи децата си!

9. Следвали са препоръките на другите хора.

Има хора, които просто умират да дават препоръки – за всичко, от което схващат и от което не схващат. Понякога родителите, най-много майките, се вслушват в тях – от неумелост, от вежливост, от боязън да не сгрешат. Истината е, че вие като родител би трябвало да имате най-верен инстинкт за детето си и да се доверявате най-много на него. Със сигурност ви се е случвало всевъзможни „ специалисти ” по улицата да ви поучават по какъв начин да облечете детето си, какво да яде, даже е допустимо непосредствено да се извърнат към него и да се опитат да го поучат. Вие най-добре знаете кое е вярното за вашето дете. Отминавайте сходни вмешателства, без да им отговаряте. Понякога е допустимо препоръките да са рационални, несъмнено, никой не споделя да не ги чуете, само че не е наложително да ги следвате.

Важно е да не позволявате на непознати да дават оценка и да показват мнение по отношение на държанието на детето ви. Ако някой му се скара, заемете страната на хлапето си, само че в случай че е отговорно, обяснете му уединено за какво не е постъпило вярно. Важно е детето да знае, че постоянно може да разчита на вас.

10. Пропуснали са най-важните моменти от живота на децата си.

Някои неща може да не ни се костват изключително значими, само че за детето може да са. Дори да имате основателна причина да пропуснете рождения ден на детето си, не го правете. За него може да е от извънредно значение да показа с вас този миг, даже да е заобиколено от другари. А и най-вероятно след това ще съжалявате за пропуснатите моменти.

Намерете време да украсите елхата за Коледа дружно. Намерете време да отидете дружно на куклен спектакъл или кино. Намерете време да се разноските дружно, да напазарувате дружно, да отидете на посетители дружно. Всички тези неща са значими. Те са като дребни бисерчета в кутията на времето. Всяко си има своето място и своята тежест. Ще пристигна време, когато вие ще търсите компанията на децата си, а те ще избират да излязат с другари. Тогава ще изпитате най-голямата самотност и най-силната болежка. Затова споделяйте колкото се може повече време с децата си, ценете всеки ми и го прибирайте като скъп подарък в сърцето си.

Цветелина Велчева/obekti.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР