Децата от първи до трети клас ще бъдат оценявани с

...
Децата от първи до трети клас ще бъдат оценявани с
Коментари Харесай

Звездички и усмивки ще оценяват децата от I до III клас

Децата от първи до трети клас ще бъдат оценени с качествени индикатори, чиито знаци ще бъдат определяни от учебните заведения. Например за чудесно показване те могат да получат в тетрадката си щемпел във формата на звездичка или пък усмивка, дадоха образец от пресцентъра на Министерството на образованието. За всеки от индикаторите - отличен, мн. добър, добър, междинен, слаб - би трябвало да има подобаващ на оценката знак.

Промяната, която задължава учебните заведения да изберат свои знаци, е едно от идните промени на Наредба 11 на МОН от септември 2016 година за оценяване на резултатите от образованието на учениците, планувани в оповестения за разискване план. Очаква се да влезе в действие наесен, при започване на 2017/2018 образователна година.

Използването на близки до най-малките възпитаници знаци ще " подсигурява равномерен преход сред оценяването единствено с качествени индикатори в началните класове и въвеждането на оценки с първокласен и количествен индикатор в последния клас от началния стадий ", т.е. оценките от Слаб (2) до Отличен (6), с които децата би трябвало да свикнат в IV клас.

С друго изменение в документа се отстранява условието за писмена обосновка от страна на учителя при проби с избираеми отговори. " С разработването на съответни правила за оценяването на подобен текст се постига търсеният резултат от аргументацията ", коментира в претекстовете си министър Красимир Вълчев.

Уреждат се и случаите с възпитаници, позволили над избран брой отсъствия, които не са се явили на изпити за срочни оценки по предметите, като им се дава опция за полагане на съответния изпит на втора дата. При повторно неявяване тези възпитаници ще поставят изпит за установяване на годишната оценка. Проектът планува наредбата да се ползва без значение дали обстановката е в края на първия или на втория образователен период.

В същото време се делегира право на педагогическия съвет на учебното заведение да преценява и при продължителни здравословни проблеми да може да удължава за  отделен възпитаник образователния период, без да се постанова ученикът да поставя изпит за определяне на срочна оценка.

Въвежда се условие и резултатите от образователната и индустриалната практика в процеса на придобиване на професионална подготовка да се правят оценка посредством текущи изпитвания, като остава регламентът при индустриалната процедура да не се формира срочна, а единствено годишна оценка.

" Това способства за повишение на качеството на обучението и по-тясна връзка сред учебното заведение и работодателите ", аргументират се от МОН.

По категорично гледище на системата резултатите от диагностиката на входното равнище ще се включат като настояща оценка.

Важна смяна се планува при провеждането на националните външни оценения, да вземем за пример изпитите след VII, X клас и матурите в края на XII клас.

Изпитните материали и разпоредбите за оценяването на писмените работи няма да се утвърждават от министъра, а от експерти по съответните образователни предмети.

От МОН пазят нуждата от тази смяна " поради нуждата от повече бистрота и в духа на необходимостта да се делегират повече пълномощия, само че и отговорности на експертите ", както и " за отграничаване на политическите и ръководните от чисто експертните функционалности ".

Повишават се условията към членовете на националните и районните комисии за оценяване на изпитните работи. От тях към този момент ще се изисква да имат професионална подготовка преподавател по съответния предмет.

Това е " гаранция за по-висок професионализъм и качество и предотвратява включването в тези комисии на лица, които допълват норма преподавателска работа през съответна образователна година, без да са експерти по предмета ", изясняват от министерството.

Родителите към този момент няма да имат право да вземат участие в процеса на видеонаблюдение, реализирано по време на матурите. Тази опция им се лишава " с оглед нуждата от запазване на персоналните данни ".

В същото време се дава право на всяко учебно заведение да дефинира в правилника за дейността си реда за избор на родители – наблюдаващи на процеса на осъществяване на матурите. Това няма да вършат публичните препоръки.

С цел облекчение на учебната документи при образованието на възпитаници със специфични потребности, които са на самостоятелни стратегии, те ще бъдат оценени единствено с качествени индикатори във всички класове.

За да се облекчи административната тежест върху хората се правят промени, ориентирани към унищожаване на условията за показване на някои документи в процедурата при признание на приключен клас, стадий или степен. Някои документи ще могат да се показват като заверени копия, отстранява се условието за заверка и заверки при признаване на документи за приключен клас от I до IV в това число.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР