Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите

...
Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите
Коментари Харесай

Днес е Световният ден срещу детския труд


„ Децата не би трябвало да работят на полето, а за фантазиите си “, е мотото на Световния ден против детския труд, който Международната организация на труда отбелязва годишно на 12 юни, съобщи БГНЕС.

Денят е обвързван с редица начинания, ориентирани към елиминирането на детския труд. Според данните на МОТ към 152 млн. деца по света работят, вместо да вървят на учебно заведение. Детски труд има във всяка сфера, само че най-вече се трудят в селското стопанство – седем от всеки 10 работещи деца са на полето.

Българското законодателство е изцяло синхронизирано с интернационалното по отношение на отбраната на децата от полагане на труд. В Кодекса на труда е регламентирана специфична протекция на малолетните, които могат да поставят труд единствено против позволение от Инспекцията по труда. За тях е очакван 7-часов работен ден, възбрана за полагане на нощен и ексклузивен труд. Предвид обстоятелството, че съгласно Конституцията у нас образованието е наложително до 16 година, е регламентирано, че под тази възраст детският труд е неразрешен.

ИА ГИТ издава по изключение позволение за работа на лица, ненавършили 16 година, главно за надарени деца за присъединяване в кино продукции, театрални постановки, музикални сформира и други

При всяка инспекция се следи за полагане на труд от малолетни лица. При масираните инспекции в селското стопанство през образователната година се следи освен дали малолетните поставят труд, само че и дали са на полето, с цел да бъдат подхванати ограничения за връщането им в учебно заведение.

Реагира се на всеки сигнал, касаещ работа на малолетни лица, без значение дали е неизвестен или не. Към момента тези сигнали са единични. Най-често те се подават от шефове на учебни заведения, от органите на полицията и анонимни жители, само че има случаи на сигнали от родители, които по този начин се пробват да върнат децата си в учебно заведение. Постъпвали са сигнали и от самите младежи, които желаят да защитят правата си, защото с изключение на без позволение, някои се наемат и без контракти.

Наемането на малолетни лица без позволение от Инспекцията по труда е закононарушение и се преследва по Наказателния кодекс. Когато контролните органи на Агенцията открият такива случаи, те подават сигнал до Прокуратурата. При нужда се алармират и други органи за протекция на детето, както и районните ръководства по обучение за определяне дали децата посещават учебно заведение и за предприемане на ограничения за връщането им в час.

Взаимодействието сред институциите покачва успеваемостта на контрола. След сигнал на шеф са открити 5 деца да работят в консервно дружество в област Плевен през нощта. Към момента 4 от тях още веднъж посещават учебно заведение. В землище в област Пазарджик са заварени също 5 малолетни лица, чиято идентичност беше открита с помощта на органите на Министерство на вътрешните работи и това направи допустимо предприемане на ограничения по закрилата им от другите способени институции.

През последните години наклонността е за непрекъснато повишаване на наемането на малолетни лица.

През 2018 година са поискани общо 8501 позволения за наемане на работа на лица до 18 години. Дадени са общо 8238 позволения, като 205 са за наемане на лица до 16 години и 8033 – за наемане на лица, навършили 16-годишна възраст. Констатирани са 116 нарушавания, свързани с приемане на работа на малолетни лица без позволения от Инспекцията по труда.

Най-много малолетни лица се наемат в стопански действия: „ Ресторантьорство ”; „ Хотелиерство ” и „ Търговия на дребно ”.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР