Децата, навършили 4-годишна възраст, започват задължително да посещават предучилищни групи.

...
Децата, навършили 4-годишна възраст, започват задължително да посещават предучилищни групи.
Коментари Харесай

На есен: 4-годишните деца от Пловдив започват задължителна предучилищна


Децата, навършили 4-годишна възраст, стартират наложително да посещават предучилищни групи. Това ще бъде въведено от началото на идната образователна година – 15 септември 2023 година Тези от тях, които не са били записани в първа група през 2022 година, ще постъпят във втора група на детската градина също на 15 септември. Задължителното предучилищно обучение за 4-годишните влиза в действие от образователната 2023/2024 г, според Закона за предучилищното и учебното обучение, а първите обхванати деца са родените през 2019 година.

От отдел „ Образование “ на Община Пловдив припомнят, че в настоящите класирания, които се организират всеки месец, родителите на 4-годишните деца към този момент могат да подават заявки. След края на класиранията децата се записват в границите на инструкции за съответното настоящо класиране период и могат да постъпят незабавно в първите групи за актуалната образователна година. От главното класиране на 11.05.2023 година децата аплайват за новата образователна година и следва да постъпват на детска градина на 15.09.2023 година

Децата, които посещават частни детски градини и занимални, разкрити с разрешението на министъра на образованието и науката и вписани в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, могат да продължат обучението  си в тях.

Четиригодишните деца, за които възпитанието, развъждането и образованието са проведени от родителя, следва да преминат на независима форма на образование в дадена детска градина, според наредбите на член 67 от Закона за предучилищното и учебното обучение.

До края на годината се чака Община Пловдив да разгласи 500 нови места в новостроящите се здания за детски градини.

 
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР