Децата могат и трябва да практикуват умението да учат, ако

...
Децата могат и трябва да практикуват умението да учат, ако
Коментари Харесай

11 съвета за по-бързо и ефективно учене

Децата могат и би трябвало да практикуват умеенето да учат, в случай че желаят да имат и най-малкия късмет да реализират постоянно непостижимите цели, поставяни от родителите им. Някои хора обаче учат – и размишляват – по един и същи метод цялостен живот, без изобщо да подобрят методите си, пише Science Alert.

За благополучие когнитивната просвета е проучила методите, по които можем да учим по-ефективно, и резултатите са изненадващи и в действителност потребни.

Уменията се усвояват по-лесно, когато се разделят на обособени елементи

Ако желаете да се научите да свирите на китара, не започвайте да усвоявате всичко едновременно. Поставете си дребни и елементарно постижими цели. Научете няколко акомпанимента, по-късно по какъв начин тъкмо плъзгате пръстите си по струните и най-после – по какъв начин да навързвате по няколко акомпанимента.

С времето натрупването на тези дребни умения ще способства за цялостното асимилиране на китарата. Това е техника, която може да бъде приложена както за механичните неща, по този начин и за цялостните с обстоятелства уроци.

Мултитаскингът не работи, изключително когато става дума за предпазване на нова информация

Повечето хора знаят, че мултитаскингът (т.е. вършенето на няколко неща наведнъж), е мит. Мозъкът ви не може да отдава еднообразно внимание на две задания по едно и също време. Малцина обаче са тези, които се преценяват с този факт, когато става дума за ученето.

Освен че е значимо да разбивате главната си цел на по-малки и самостоятелни стъпки, уверете се, че концентрирате цялата си сила върху една съответна задача. Когато се разсеете, ще ви трябват почти 25 минути, с цел да се фокусирате още веднъж върху това, с което сте се занимавали.

С времето мултитаскингът води просто до следното – отчасти схващане на другите умения и концепции.

Записването на това, което сте научили, спомага за циментирането му във вашето схващане

Ако желаете да превърнете информацията в познание, учените поучават да записвате това, което учите.

Изследване от 2014 г. открива, че учениците и студентите, които си водят бележки на общоприет лист хартия, научават повече от тези, които пишат на своя преносим компютър. Проведените проби откриват, че групата, боравеща с лист и писалка, е по-добра в запомнянето на обстоятелства, сортирането на сложни хрумвания и синтезирането на информация.

Изследователите настояват, че самият акт на докосването на химикалката до хартията основава по-силна когнитивна връзка с материала, в сравнение с светкавичното му въвеждане на Word. Писането ви подтиква да конфронтирате концепциите непосредствено, което от своя страна спомага за запаметяването им.  

Радвайте се на грешките, учете се от тях

Не е допустимо да сте изцяло съвършени. Целият смисъл на ученето се състои в опити и провали, в установяването на грешката и взимането на поука от нея.

Изследване от 2014 година открива, че малко или доста мозъкът разполага със особено място, пригодено за грешките, които вършим. По-късно ние можем да се обърнем към тези мемоари, с цел да се оправим по-добре в идната ни задача.

Ако родителите учат децата си да не позволяват в никакъв случай неточности или им се карат, когато това се случи, малчуганите ще бъдат лишени от голямо количество познание.

Оптимизмът ви оказва помощ да съумеете

Не би трябвало да стресирате децата си с негативизъм. Това единствено ще ги накара да стартират да се съмняват в своите лични качества. Ще се заредят с тревога. И двете неща са токсични, когато става дума за образованието.

Десетилетия на разнообразни изследвания, свързани с позитивната логика на психиката, сочат, че ще бъдем по-успешни в съвсем всичко, с което се захванем, в случай че подхождаме с отворено схващане и виждаме евентуално място за усъвършенстване.

Родителите би трябвало да накарат децата си да гледат на ученето като тип проучване. Това ще ги зареди с увереност, която ще им е потребна, когато нещата в действителност станат сложни.

Вълнуващите тематики „ улягат “ по-лесно от скучните

Децата се притеглят от странните и шантави неща. Това е обикновено. Когато просветителната система стартира да ги залива със сухи обстоятелства, това възприятие на развлечение може безусловно да почине.

До родителите: не позволявайте това да се случи.

Децата би трябвало да схванат колкото се може по-рано за какво помнят неща от вида на странната миризма, присъща за къщата на баба или странните жълти къси панталони на баща. Защото са неповторими.

Джошуа Фоер – същински първенец по запомнянето на разнообразни неща – съумява да запамети цяло тесте с карти за по-малко от 2 минути. Как? Като асоциира всяка карта със необичайно изображение. Децата могат да приложат безусловно същата тактичност в процесите си на образование.

Бързото четене кондензира времето за учене

Идеята е простичка – в случай че можете да четете бързо, надлежно – ще учите бързо. Ако си мислите, че бързото четене затруднява нещата, стратегии като Spreederувеличава темпото последователно, до момента в който свикнете.

Ако съумеете да научите мозъка си да обработва думи по-бързо, ще можете да четете цяла поредност от думи без изпитание и без да се постанова да се концентрирате върху всяка по настрана (което ви забавя).

Практика, процедура, процедура

Силната работна нравственос оказва огромно въздействие върху мозъка.

През 2004 г. изследване, оповестено в Nature, открива, че самият акт на жонглирането довежда до образуването на повече сиво вещество. Когато хората престават да подмятат топки във въздуха, веществото изчезва. Няма нищо особено в самото жонглиране. В случая е значимо повторението.

С други думи – повтаряйте нещо задоволително дълго и най-сетне то ще остане с вас вечно. Спрете ли да се занимавате с него, рискувате да го забравите.

Използвайте знанията си, с цел да научите това, което към момента не знаете

Ако децата попаднат на тематика, с която изпитват усложнения, родителите би трябвало да се опитат да им обяснят по какъв начин тя се съотнася с нещо, което малчуганите към този момент знаят. Тази процедура се назовава асоциативно образование.

Един възпитаник може да харесва футбол, само че да не е добър в диференциалното броене. Ако успее да види сходствата сред спиралния пас и наклона на кривата, той има много по-голям късмет да усвои тази другояче нереална идея.

Търсенето на отговора не постоянно е нещо неприятно

Децата би трябвало да се научат по какъв начин да се оправят с по-сложните проблеми. Това ще ги направи по-дисциплинирани. Изследванията обаче демонстрират, че в случай че се застояват прекалено много върху един проблем, нещата могат да се влошат.

През 2008 г. изследване открива, че моменти от вида „ на езика ми е “ може да докара хората до „ положение на неточност “. С други думи – техния спомен за концепцията или фактът се заменя от загатна за момента „ на езика ми е “.

Решението? Ако знаете, че го знаете, само че просто не можете да се сетите за отговора, потърсете го в Гугъл.

Обучението на други хора оказва помощ и на вас самите

Учените го назовават резултата на протежето.

Когато се опитате да обясните със свои думи нещо, което към този момент сте научили, вие хем демонстрирате обстоятелството, че сте усвоили концепцията, хем усъвършенствате разбирането си за нея.

Когато разцепва информацията на дребни късчета, които са елементарно смилаеми за другите, учителят реализира самобитна „ фамилиарност “ с тематиката.

Ето за какво по-възрастните братя и сестри нормално са по-умни от по-малките (според проучване от 2007 г.). На тях се пада достойнството да предават знанието, което към този момент са усвоили, на по-младото потомство.

Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР